Også USA truer nå med å holde tilbake 70 millioner dollar i bistand til det vestafrikanske landet hvis ikke kupplederne snart gjeninnfører demokrati.

AU varsler på sin side at det ikke er aktuelt å la Mali delta i AUs aktiviteter før grunnloven er gjeninnført.

AU og den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS har dessuten gått sammen om å sende en delegasjon til Mali i et forsøk på å få kuppmakerne til å gjeninnføre grunnloven.

Inntok by

Mens både AU, EU og USA har reagert kraftig på kuppet og iverksatt straffetiltak, ser den ustabile situasjonen ut til å ha gagnet tuaregopprørerne.

Fredag ble det meldt at opprørerne har tatt kontroll over byen Anefis, som ligger mellom to viktige byer i ørkenen nord i landet. Store deler av de tre provinsene Timbuktu, Kidal og Gao er nå tilsynelatende under MNLA-geriljaens kontroll. De utgjør et område som geriljaen ønsker å gjøre til en egen stat, Azawad.

— Det finnes ikke lenger noe militært lederskap. Opprørerne kommer til å overta byene i nord, sier en kilde i byen Timbuktu.

Uroen nord i Mali har forverret seg etter den vestlige militæraksjonen i Libya, som endte med at diktatoren Muammar Gaddafi ble styrtet. Årsaken er at tuareger som tidligere jobbet som leiesoldater i Libya, nå har vendt tilbake til hjemlandet Mali og sluttet seg til MNLA.

Begrunnelsen for kuppet var misnøye med hvordan Malis regjering har taklet tuaregopprøret.

Mali sliter både med opprør og en stadig verre matkrise. Landet har lenge fungert som base for militante islamister og brukes også som gjennomfartsåre for narkotikasmugling. Landet regnes derfor som viktig både når det gjelder bekjempelse av terror og narkotika.

- I god behold

Kupplederne i Mali lovet fredag å overlate de tidligere makthaverne uskadde til domstolene i landet.

— De er i god behold. Vi kommer ikke til å røre et hår på hodet deres. Jeg vil overlate dem til domstolene slik at Malis folk får vite sannheten, sier en talsmann for kuppmakerne, kaptein Amadou Sanogo.

Ifølge AU skal president Amadou Toumani Touré være i sikkerhet.

— Presidenten er helt sikkert i Mali. Ifølge forsikringene vi får fra dem som beskytter ham, befinner han seg ikke så langt fra Bamako, sier leder for AU-kommisjonen Jean Ping.

President Touré har angivelig søkt tilflukt i en militærforlegning der han voktes av lojale medlemmer av presidentgarden, mens kuppmakerne har tatt kontroll over presidentpalasset. Flere statsråder skal være i kuppmakernes varetekt, men det er uklart hvor mange fanger de har tatt.

Malis forsvar teller bare 7.000 soldater, og det er uklart hvor mange av dem som slutter opp om kuppmakerne. (©NTB)