Strålingen 1000 ganger over normalt ved reaktor

Strålingsnivået er 1000 ganger høyere enn normalt i det ene kontrollrommet i atomkraftverket i Fukushima i Japan, opplyser et atomsikkerhetsutvalg.

SKADET: Et kjøleanlegg i atomkraftverket i Fukushima i Japan ble skadet da området ble rammet av et voldsomt jordskjelv fredag. Det er nå startet evakuering i området rundt kraftverket av frykt for radioaktiv lekkasje. Bildet er tatt i 2008. FOTO: Scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Japanske myndigheter har nå beordret evakuering av i alt 45.000 mennesker som bor i en radius på 10 kilometer rundt atomkraftverket.

Evakueringen er dermed kraftig opptrappet. I første omgang ble det startet evakuering av 6000 mennesker i en radius på 3 kilometer rundt kraftverket, mens øvrige innenfor 10 kilometer ble bedt om å holde seg innendørs.

Ifølge atomsikkerhetsutvalget i Japans departement for næringsliv, handel og industri er det målt et strålingsnivå 1.000 ganger over normalt i kontrollrommet ved reaktor 1 i atomkraftverket Fukushima 1.

Ifølge en talsmann for kraftselskapet som driver atomkraftverket, har trykket økt i reaktoren som følge av at kjølesystemet ble skadet i det voldsomme jordskjelvet som rammet Japan fredag.

Les også

Frykt for ulykke i atomkraftverk

Det er fare for at en radioaktiv dampsky kan lekke ut i området rundt atomkraftverket, melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Regjeringen vil vurdere å slippe ut radioaktiv damp fra reaktoren for å redusere trykket, opplyser handelsminister Banri Kaieda.

Japans statsminister Naoto Kan satte seg lørdag i et helikopter for selv å reise til området.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Nytt skjelv på 6.6 i kveld

BT anbefaler

Quincy var Norges raskeste på 400 meter. Nå er tiden hans slått – med hekker.

Quincy Douglas tenker tilbake på dagene med Karsten Warholms gulltrener og ordtaket som alltid gjaldt.

LES SAKEN