Men paret som holdt kvinnene fanget er løslatt mot kausjon i det talsmennene fredag beskrev som en komplisert sak. De to skal ikke møte for retten før i januar, melder den britiske rikskringkastingen BBC på sine nettsider.

Saken passer ikke inn i det vanlige bildet av seksuelt misbruk eller trafficking (en moderne form for slavehandel) sier Kevin Hyland i London-politiets avdeling for menneskehandel. — Det handler ikke bare om noe så entydig brutalt som at kvinner er blitt holdt fanget, framholder han.

«Normal familie»?

— Vi forsøker nå å forstå hva slags «usynlige håndjern» paret brukte for å skaffe seg nærmest fullstendig kontroll over kvinnene, sa Hyland fredag. Han tilføyde at omverdenen kan ha trodd at menneskene i huset i Lambeth i Sør-London var «en normal familie».

Paret som bodde i huset og holdt en malaysisk kvinne på 69, en irsk kvinne på 57 og en britisk kvinne på 30 fanget, er gamle kjenninger av politiet. De ble arrestert på 1970-tallet, men det er uklart hva denne pågripelsen skyldtes, skriver London-avisen Daily Telegraph.

Ifølge fjernsynskanalen CNN har politiet hittil ikke funnet noe som tyder på at de tre kvinnene ble misbrukt seksuelt. Etterforskningen av saken fortsetter for fullt, understreker London-politiets talsmenn.

Sterkt traumatiserte

Kvinnene som er frigitt, var neppe ofre for trafficking, men skal ha blitt mishandlet fysisk og psykisk, slått og utsatt for hjernevask. De tre er brakt i sikkerhet, men er alle sterkt traumatiserte, opplyser britiske myndigheter.

Kvinnene fikk gå etter det polititalsmenn kaller «svært følsomme forhandlinger» med de to 67-åringene som bodde i huset i Lambeth. Politiet vet ikke om dette paret var del av et større slaverinettverk, men etterforskningen i saken fortsetter.

London-politiet kom på sporet av paret etter at de i oktober ble tipset av Freedom Charity, en organisasjon som gir råd og støtte til ofre for tvangsekteskap. Freedom Charity var i sin tur blitt kontaktet av en av kvinnene som ble holdt fanget. (©NTB)