Ukjente helter prøvde å stanse drapsmannen

En motorsyklist mistet livet da han forsøkte å stanse drapsmannens ville ferd gjennom Nice.

Publisert Publisert

FRANKRIKE I SORG: Sørgende og sjokkerte franskmenn la fredag ned blomster og hilsner ved åstedet for terrorhandlingen i Nice. . Foto: Pascal Rossignol, Reuters

LETER ETTER SØNNEN: Fortvilet leter denne kvinnen etter sønnen sin etter torsdagens angrep i Nice. Minst 84 er drept, av dem mer enn 10 barn. Foto: ap

MEID NED: Den hvite lastebilen skal ha kjørt sikksakk i folkemengden over en distanse på 2 kilometer under nasjonaldagfeiringen i Nice. Minst 84 ble drept. I bilen fant politiet identitetspapirene til en 31 år gammel fransk-tunisier. FOTO: AP

ÅSTEDET: De omkomne lå fortsatt ved strandpromenaden i Nice fredag morgen. Mer enn 10 barn er drept, ifølge lokale myndigheter. Foto: AP

KONDOLANSE: Fredag morgen hadde folk lagt ned blomster og kondolanser ved den franske ambassaden i Oslo. Foto: scanpix

FRANKRIKE I SJOKK: En mann sitter ved strandpromenaden i Nice, dagen etter at terroren igjen rammet Frankrike. Foto: Reuters

  • NTB
  • Erlend Langeland Haugen
  • Christian Nicolaisen
  • Anne E. Hovden
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

84 mennesker er så langt bekreftet omkommet i angrepet i Nice torsdag kveld. Mer enn 10 av var barn. To av dem døde på operasjonsbordet, ifølge franske myndigheter.

Skilt trebarnsfar:

Les også

Dette er gjerningsmannen

— Hoppet opppå lastebilen

Fredag har flere sterke vitneskildringer begynt å komme ut i fransk og internasjonal presse. Flere forteller om heltemodige forsøk fra vanlige mennesker som forsøkte å stanse drapsmannen.

— En av menneskene i folkemassen hoppet opp på lastebilen for å prøve å stoppe den, sier Eric Ciotti, regionsleder i provence-Alpes-Côte d'Azur, hvor Nice ligger.

Det skriverThe Guardian.

— Det var i dette øyeblikket at politiet klarte å stoppe terroristen. Han hadde skutt på både politiet, og personen som forsøkte å stoppe ham, sier Ciotti, ifølge den britiske avisen.

En video viser hvordan en mann på skuter prøvde å ta seg inn i førerhuset til lastebilen. Han ble imidlertid påkjørt i forsøket, og havnet under lastebilen.

RUTEN: Lastebilen kjørte rundt 2 kilometer gjennom Nice før den stoppet. Foto: Kay Åge Strøm Grøtan

Flere barn blant de døde— Jeg så en stor hvit lastebil komme i vill fart, den svingte for å meie ned flest mulig. Jeg så kropper bli slengt som kjegler langs veien. Jeg hørte lyder, skrik som jeg aldri kommer til å glemme, skriver Damien Allemand, journalist i avisen

.

DAGEN ETTER: En mann går langs gatene i Nice fredag morgen. Unntakstilstanden i Frankrike er forlenget etter torsdagens angrep i Nice. Foto: REUTERS

I en tale til folket opplyste president Francois Hollande at flere av de døde var barn.

— Frankrike ble rammet på sin nasjonaldag, symbolet på frihet, sa presidenten i en sorgtung tale som ble sendt på TV til det franske folk like før klokka 4 fredag morgen.

PRESIDENT: Hollande talte til det franske folk natt til fredag. Foto: AP

Han sa også at angrepet unektelig bar preg av å være en terrorhandling.

Forlenger unntakstilstand

Frankrike har vært i høyeste beredskap siden angrepene i Paris i fjor. Denne unntakstilstanden vil nå bli forlenget med ytterligere tre måneder, opplyste president Hollande videre.

Han sa også at Frankrike vil styrke sin militære innsats i Syria og Irak.

ÅSTEDET: Fredag morgen jobber om lag 70 teknikere og rettsmedisinere på stedet, og kroppene er foreløpig ikke fjernet, ifølge Le Figaro. Foto: Reuters

Gjerningsmannen identifisert

Ifølge lokalavisen Nice-Matin fant politiet fant ID-papirer tilhørende en lokal fransktunisisk, 31 år gammel mann. Fredag formiddag opplyste politikilder at politiet formelt har identifisert gjerningsmannen, og at ID-papirene er identisk med gjerningsmannen. I følge Nice-Matin heter han Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Mannen er blant annet kjent for politiet i forbindelse med tyveri— og voldssaker, opplyser en politikilde nær etterforskningen til Reuters.

Terrorforsker: -

Les også

Dette er fattigmannsjihad

Nice-Matin skriver også at et annet ID-kort er funnet i lastebilen som ble brukt i angrepet.

— Sa han skulle levere is

Politiet ransaket fredag formiddag boligen til den antatte gjerningsmannen i Abattoirs-strøket i Nice, det melder Nice-Matin på Twitter.

I følge lokale, franske medier klarte gjerningsmannen å komme seg inn til Promenade des Anglais etter han hevdet å skulle levere iskrem, skriverFrance24.

Ingen gruppe eller organisasjon har hittil tatt på seg skylden for angrepet.

Skutt og drept

MINNES OFRENE: Roser er festet på veisperringene i Nice, til minne om ofrene. Foto: AP

-Jean-Michel Pretre ved påtalemyndigheten i Nice sier at den hvite lastebilen kjørte to kilometer gjennom en stor folkemengde som sto og så på fyrverkeriet som markerte avslutningen av nasjonaldagen.

-Kastet oss til siden

Flere videoer publisert på sosiale medier viser panikkslagne mennesker som løper gjennom gatene i den populære feriebyen etter angrepet. Bergenseren Knut Løtvedt og konen havnet midt i dramaet.

— En stor lastebil kom i voldsom fart rett bak oss. Vi så at bilen meide ned folk. Vi sto to meter fra bilen da den passerte meg og min kone. Det kunne så lett ha vært oss, sier Knut Løtvedt til BT på telefon fra Nice.

Kristian Julius fra Stockholm beskriver angrepet slik overforAftonbladet:

— Bilen kjørte uten lys. Den kom mot oss. Vi kastet oss til siden i siste sekund. Det lå flere døde på veien. Det var panikk. Folk var hysteriske. Vi sprang ned til stranden i frykt for at den skulle ha med sprengstoff, sier han.

VITNE TIL DRAMAET: - Vi skjønte at det var noe galt. Så var det noen som ropte til oss at vi måtte løpe og komme oss unna, forteller Morten Skauge. Foto: HOYRE.NO

— Skjønte at noe var galtMorten Skauge fra Bergen er på ferie i Nice med familien. De spiste middag på en restaurant ved strandpromenaden da de så lastebilen som kom kjørende.

— Vi skjønte at det var noe galt. Det var måten den kjørte på, den skjenet frem og tilbake og kjørte midt der folk sto, og kom i stor fart, forteller han.

— Så var det noen som ropte til oss at vi måtte løpe og komme oss unna.

Han forteller at de først løp ned mot strandkanten og gjemte seg der, og løp et stykke bortover stranden før de løp opp mot sentrum og kom seg tilbake til leiligheten.

— Vi skjønte på folk langs veien at her hadde det skjedd noe, sier han.

Han forteller at det oppsto panikk, og at tusenvis av mennesker løp i gatene.

SIKRER OMRÅDET: Soldater og politi sikrer området etter angrepet i Nice. Foto: SCANPIX

Ingen norske ofre så langt

Det norske ambassaden i Paris jobber med å få oversikt over situasjonen etter lastebilangrepet i Nice.

— Foreløpig har vi ingen indikasjoner på at noen nordmenn er drept eller skadd, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde til NTB i 02-tiden natt til fredag.

— Vi oppfordrer folk som er i Nice, om å melde hjem til sine pårørende om hvordan de har det, tilføyer hun.

MELDT OM SKYTING: Enkelte vitner har meldt om skyting, men det har også vært mye fyrverkeri i området. Myndighetene i byen ber folk om å komme seg innendørs og holde seg i ro. Foto: SCANPIX

Myndighetene i byen ber folk om å komme seg innendørs og holde seg i ro. Ifølge Nice-Matin tilbyr byens taxier å frakte folk hjem gratis.

Ikke tiltak i Norge

Med grunnlag i det politiet nå vet om angrepet i Frankrike, er det ikke grunn til å sette i verk tiltak i Norge, opplyser Politidirektoratet

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Dette er gjerningsmannen bak lastebilangrepet i Nice

  2. Identifiseringsarbeidet vil ta tid

  3. Reisende får dekket utgifter

  4. Dette var terroristene i Paris

  5. 50 døde etter skyting på nattklubb i USA

  6. - Redaktør i Charlie Hebdo blant de drepte

tb406dae.jpg