Det glemte albumet har fått fornyet offentlig oppmerksomhet i forbindelse med en utstilling på et museum i byen Jekaterinburg, tidligere Sverdlovsk.

Mange av bildene har aldri vært stilt ut tidligere, og de viser tsarfamilien i dagligdagse situasjoner uten den vanlige pomp og prakt som dominerte bilder av den. Tsar Nikolaj II har tatt mange av bildene selv.

På ett bilde fleiper tsaren med sin yngste datter Anastasia og lar henne ta en blås fra sigarettmunnstykket hans. På et annet bilde står tsarens sønn Aleksej iført en stripete badedrakt i et hull på en elvebank, mens Nikolaj holder en spade og er kledd i en sliten militæruniform.

Det mest eksotiske bildet viser tsaren og Aleksej sammen med en elefant, som ble tatt ut av familiens private dyrehage for å svømme i en dam under en hetebølge.

Bare ett av bildene er tatt etter tsarens abdikasjon i 1917, mens resten er fra årene 1914, 1915 og 1916. Trolig fordrev tsaren tiden med å lime inn bildene da han og familien levde i eksil i Tobolsk vest i Sibir i årene 1917 og 1918.

Skutt i kjeller

Bildene har vært oppbevart i det lokalhistoriske museet i Zlatoust i Ural siden 1920-tallet. De stilles nå ut i Jekaterinburg, hvor tsarfamilien brutalt ble henrettet sammen med sitt tjenerskap i 1918. Forbrytelsen vekker stadig sterke følelser i Russland. Utstillingen markerer at det er 400 år siden Romanov-dynastiet kom til makten.

Fotoalbumet er ikke utstyrt med våpenmerker i gull eller monogrammer. Sidene er enkle, og bildene er limt inn tematisk snarere enn kronologisk. På baksiden av bildene er det skrevet navn.

Utstillingen har vakt begeistring i Russland. Riksavisen Komsomolskaja Pravda har laget en bildeserie fra albumet, som tidligere ikke har vært vist utenfor museet i Zlatoust.

Utenkelig på 1980-tallet

Nikolaj og hans familie levde opprinnelig et nokså komfortabelt liv i Tobolsk. Men etter bolsjevikenes revolusjon i oktober 1917, forverret forholdene seg, og tsarfamilien levde i praksis som fanger.

Tsaren og hans nærmeste ble overført til Jekaterinburg mot slutten av april 1918 i forkant av henrettelsen.

Nestleder ved Zlatoust-museet, Jurij Okuntsov, sier det ville vært utenkelig å stille ut bildene etter at han først oppdaget dem i museets arkiver i det kommunistiske Sovjetunionen på 1980-tallet.

Etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 vokste det fram en bølge av ny interesse for tsarfamilien, men Okuntsov sier han bare har sett noen av bildene vist fram andre steder. Da tsarens dagbøker ble offentliggjort, brukte Okuntsov dem til å finne ut hvor bildene er tatt og kronologien i dem.

Totalt omfatter albumet 210 bilder.