En optimistisk Kerry sa en slik plan kunne føre til dramatiske endringer i palestinernes levekår på Vestbredden og spre seg til Israel og Jordan.

Men han sa ingenting om hvor pengene skulle komme fra, og innrømmet også at en slik plan ikke kan settes ut i livet før det er ny bevegelse i retning av fred mellom Israel og palestinerne.

Ønsker forhandlinger

Trass i dyp skepsis i regionen gjør Kerry nye forsøk på å bringe israelere og palestinere sammen ved forhandlingsbordet etter to år uten kontakt. I de siste dagene har han hatt samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Palestinas president Mahmoud Abbas.

På et seminar arrangert av Verdens økonomiske forum ved Dødehavet i Jordan understreket han at hans visjoner om økonomisk framgang ikke kan erstatte fredsforhandlinger, men han påpekte samtidig det enorme behovet for å skape arbeidsplasser og innfri palestinske unges håp om en bedre framtid.

Turisme og landbruk

Kerry har bedt Tony Blair, som er kvartettens (USA, EU, FN og Russland) utsending til Midtøsten, om å utarbeide en økonomisk plan for Vestbredden som omfatter næringer som turisme, byggevirksomhet og landbruk.

Blant de fremste hindringene for at en slik plan kan føre til noe, er de israelske restriksjonene på bevegelse på den okkuperte Vestbredden som hindrer palestinerne i å reise mellom sine egne byer og landsbyer og til Øst-Jerusalem.