Samtidig har flere hundre væpnede medlemmer av islamistgruppene Nusra-fronten og Ahrar al-Sham gått til nytt angrep mot flybasen ved Taftanaz i den nordvestlige provinsen Idlib, ble det meldt torsdag. Dagen før ble de slått tilbake etter å ha forsøkt å ta seg inn på basen. Kampene har pågått i over 48 timer i strekk, og en rekke opprørere er blitt drept, sier en ikke navngitt militærtalsmann til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble rundt 160 mennesker drept i kamphandlinger i Syria torsdag, 72 av dem sivile. FN setter det samlede tallet på dødsofre så langt i den snart 22 måneder gamle konflikten til over 60.000.

Aleppo

Opprørsstyrkene beleirer nå regimets 80. brigade som er stasjonert i nærheten, i et forsøk på å kjempe seg fram til selve flyplassen i Aleppo, opplyser SOHR. Aleppo er Syrias økonomiske sentrum og mest folkerike by og har dermed stor strategisk betydning.

Byens flyplass har vært stengt siden tirsdag etter at den ble utsatt for flere angrep fra opprørerne. Den vil først bli gjenåpnet når regjeringsstyrkene har sikret seg full kontroll over opprørerne omkring, sier en tjenestemann ved flyplassen.

Nordøst for hovedstaden Damaskus raste det torsdag også harde kamper. Det ble også skutt mot byen Daraya lenger sør i landet, som i august i fjor var åsted for det som er blitt kalt den verste massakren i konflikten i Syria, med flere hundre drepte.

Angrep

Sørøst i landet angrep regjeringshæren byen Beit Saham nær en hovedvei som fører til flyplassen ved Damaskus. Det ble også meldt om ny skyting mot byen Muleiha, der flere titall mennesker ble drept eller skadd i et angrep mot en bensinstasjon onsdag.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay har betegnet det nye tallet på drepte i den syriske konflikten som «virkelig sjokkerende». Humanitære organisasjoner vurderer hvordan nødhjelpen til sivilbefolkningen i landet kan trappes opp.

Frykter deling

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah mener borgerkrigen i Syria truer med å dele landet. Den sjiamuslimske bevegelsen har i årevis vært blant det syriske regimets sterkeste støttespillere.

Nasrallah frykter nå at det planlegges å dele nabolandet.

— Vi avviser på ideologisk grunnlag deling av ethvert arabisk eller muslimsk land og oppfordrer dem til å bevare sin enhet, sier Hizbollah-lederen.