Ifølge Steve Richardson som er sjef for FBIs avdeling i Mobile, gikk forhandlingene med gisseltakeren dårlig det siste døgnet og gisseltakeren ble observert med et skytevåpen. Politiet besluttet derfor å gå inn i bunkeren og redde barnet.

Richardson sier at gutten er fysisk uskadd og får behandling på et lokalt sykehus, mens gisseltakeren, Jimmy Lee Dykes, er død.

Ifølge en anonym politimann som CNN siterer, ble Dykes drept da politiet gikk til aksjon, nesten en uke etter at han tok den fem år gamle gutten som gissel i en bunker han hadde gravd ut på sin eiendom.

Myndighetene har varslet en viktig kunngjøring om gisseldramaet senere mandag ettermiddag lokal tid, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Hørte smell

En nabo sier ifølge AP at han hørte et smell fra området der dramaet har funnet sted i det sørøstlige hjørnet av Alabama, og kort etter kjørte en ambulanse som hadde stått parkert ved bunkeren, bort, uten blålys eller sirener.

Den lille gutten greide ikke å komme seg bort da Dykes tirsdag i forrige uke kapret en skolebuss, drepte sjåføren og krevde å få med seg to gutter. Han tok gutten med seg ned i bunkeren og har siden nektet å overgi seg.

Gutten, som kalles Ethan i mediene, lider av autisme og ADHD og har fått medisiner levert gjennom et plastrør som fungerer som lufteventil til bunkeren, og som politiet har brukt til å prøve å forhandle med kidnapperen.

Politiet har også sendt tegnestifter, fargebøker og mat ned til gutten gjennom røret.

Uklart motiv

Det er uklart hva slags motiv Dykes hadde for bortføringen, og det er ikke opplyst hva slags krav han måtte ha satt fram.

65 år gamle Dykes var en einstøing som skapte frykt rundt seg i nabolaget der han bodde. Han var Vietnam-veteran og svært mistenksom mot myndigheter og politi, ikke minst president Barack Obama.

Bunkeren hadde han gravd for å søke tilflukt i tilfelle han kom i krig med staten, og det skal ha vært mat, vann og andre forsyninger der til å vare i lengre tid. Naboer sier han tidligere har oppholdt seg i opp til åtte dager av gangen i bunkeren.