Fredag ettermiddag ble det bekreftet at Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i Nato.

1. oktober

De 28 ambassadørene skal fredag morgen ha blitt enige i et uformelt møte, mens de er ventet å samle seg til formelt vedtak ved 15.30-tiden på ettermiddagen.

Stoltenberg klar til å ta over som generalsekretær i forsvarsalliansen 1. oktober, når danske Anders Fogh Rasmussen går av.

Ryktene om Stoltenbergs kandidatur begynte for alvor å gå etter at den italienske avisen La Repubblica erklærte ham som favoritt i en artikkel 18. mars.

Merkels støtte

Det har siden blitt klart at den tidligere statsministeren har hatt støtte fra de fire stormaktene USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

Det skal ha vært Tysklands statsminister Angela Merkel som foreslo Arbeiderpartiets leder til posten, mens USA raskt ga sin tilslutning.

— Jeg mener Jens Stoltenberg vil være en utmerket kandidat. Jeg har jobbet tett med ham og mener det vil være svært bra å ha en slik kandidat som har hatt et høyt verv i hjemlandet, sa britenes statsminister David Cameron i London onsdag.

Valgprosessene i NATO er uoversiktlige og preget av hemmelighold. Det har derfor gått mange rykter de siste ukene.

Overraskelse

Stoltenbergs navn skal ha kommet som en overraskelse på en del, fordi mange mente generalsekretæren denne gangen burde komme fra et medlemsland i Sør-Europa.

Nasjonalitet er viktig når NATO-ledere velges, og det vakte først oppsikt at enda en skandinav skulle ta over etter at Fogh Rasmussen er ferdig i stillingen.

Før krisen med Ukraina og Russland var det i det sørlige nærområdet alliansens største utfordringer lå, med flyktningstrømmer fra Nord-Afrika, borgerkrigen i Syria og etterdønningene av den arabiske våren.