Greier ikke å stoppe Hamas' raketter

Over 30 palestinere ble drept torsdag.

Publisert Publisert

FIRE ÅR: Abdallah Abu Ghazal ble begravet i Beit Lahiya i formiddag. Han ble fire år gammel. Abdallah ble drept når bomber traff en gård i nærheten. Foto: AP Photo/Adel Hana

ØDELEGGELSER: Palestinere samler seg rundt en bil som ble truffet av en israelsk rakett i det nordlige Gaza i formiddag. Foto: REUTERS/Ahmed Zakot

VOLDSOMME ANGREP: Israel har truffet hundrevis av mål i gaza de siste dagene. Bombene har truffet alt fra gårder, bolighus og ambulanser, til residensen til en av sjefene i Hamas. Her inspiserer en bonde døde kuer på en gård i Beer Tuvia. Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

  • Christina Pletten
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Israel fortsetter den massive bombingen av mål på Gazastripen, men greier fortsatt ikke å hindre Hamas i å skyte ut raketter mot Israel.

Over 30 palestinere ble drept i israelske angrep i løpet av torsdagen, samtidig som militante palestinere skjøt raketter mot Jerusalem og det sørlige Israel, uten å volde særlig skade.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon hadde torsdag innkalt FNs sikkerhetsråd til et hastemøte der han kom med en sterk oppfordring til partene om å inngå våpenhvile.

Ifølge Ban er over 550 raketter skutt mot Israel de tre siste dagene, mens Gazastripen er blitt rammet av over 500 israelske luftangrep som har krevd 88 liv, mange av dem sivile.

De palestinske rakettangrepene har gjort liten skade, trolig som følge av et avansert og velfungerende israelsk rakettskjold. Torsdag ble fire raketter avfyrt mot Jerusalem, to av dem ble stanset av rakettskjoldet, mens to andre landet i åpent terreng i nærheten av israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden. Et større antall raketter ble også rettet mot sentrale og sørlige deler av landet, og i Beer Sheva i Negev-ørkenen ble et hus truffet.

Blant dem som ble drept på Gazastripen torsdag, var sjefen for Hamas' rakettlager, ifølge det israelske forsvaret IDF. Avisen Haaretz melder at det er den første høytstående militante palestineren som er drept hittil.

— Drept ved feil

Samme dag innrømmet IDF at åtte palestinere i samme familie ble drept ved en feiltakelse i Khan Younis tirsdag. Israel varslet Kuware-familien om at huset deres ville bli bombet over telefon og sendte en varselrakett. Familien forlot huset slik de ble advart om, men trodde faren var over, og var gått inn igjen da hovedangrepet kom. Blant de åtte drepte var seks barn. 28 ble såret. Bakgrunnen for angrepet var at et familiemedlem var aktivt i Hamas.

Den israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem mener at Israels angrep på sivile boliger er et brudd på folkeretten.

Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute sier det i utgangspunktet er ulovlig i henhold til folkeretten å drepe familiemedlemmer.

— Men det kan likevel være lovlig selv om man vet at sivile dør, dersom det påregnelige tapet av sivile liv står i forhold til den militære viktigheten av målet, såkalt proporsjonalitet, sier hun.

Ambulanser truffet

Onsdag ble et av Røde Halvmånes kontorer og ambulansesentral i Jabaliya nord i Gaza truffet.

Tolv ansatte ble såret, for tre av disse er tilstanden alvorlig. Tre ambulanser ble også ødelagt i angrepet, ifølge Røde Kors.

— Om dette er gjort med overlegg er det brudd på folkeretten og helt uakseptabelt. Krigens regler tilsier at sivilbefolkning og helsepersonell har krav på beskyttelse i en konflikt, og alle parter må gjøre det de kan for å sikre denne beskyttelsen, sier president i Røde Kors Sven Mollekleiv.

- Ingen våpenhvile

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa torsdag at en våpenhvile «ikke engang er på dagsordenen».

Ifølge en israelsk tjenestemann vil det i løpet av to til tre dager trolig bli tatt en beslutning om hvorvidt Israel vil gjennomføre en bakkeoffensiv på Gazastripen, ifølge Ynet News.

En talsmann for Hamas sa torsdag at Israel har overtrådt alle grenser og at «landet snart vil måtte betale en høy pris for å ha drept uskyldige kvinner og barn». Samtidig oppfordret han palestinere til å stille som menneskelige skjold for å hindre angrep.

— Vi ber vårt palestinske folk om å gå opp på takene på husene til familier som er blitt advart av Israel, for slik å hindre at husene blir ødelagt, sa Sami Abu Zuhri til TV-kanalen Aqsa, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Kirurger jobber på spreng

Sykehusene på Gazastripen mangler livsviktige medisiner, medisinsk utstyr og bensin til ambulansene.

— Hver dag er mer utfordrende enn den forrige, sier leder for kirurgisk avdeling ved Shifa-sykehuset, Sobhi Shaik, til NTB.

— Hver time kommer det drepte og sårede hit, 24 timer i døgnet. Bombene treffer hus og fører til at hele familier blir drept på ett sekund. Minst én tredel av de drepte er sivile, mange kvinner og barn, sier Shaik. (©NTB)

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det nå minst 18 barn som har mistet livet i det israelske bomberegnet. Til sammen er 81 mennesker døde, skriver Reuters, som baserer tallene på rapporter fra kilder i helsevesenet i Gaza.

Men rapporter om dødstallene er foreløpig usikre - det palestinske helsedepartementet opplyser på twitter at 78 mennesker er døde, og skriver at 22 av dem er barn.

Organisasjonen Defense for Children International Palestine har verifisert 14 av barna, og har publisert en liste over navnene deres, skriver The Guardian.

På en knivsegg

Tidligere tordag morgen ble dødstallene opplyst å være 64 av palestinske myndigheter.

Israels forsvar sier at mer enn 360 raketter har blitt fyrt mot israelske mål fra Gaza. Ingen har blitt alvorlig såret. De fleste bombene fra Gaza har blitt skutt ned av Israels anti-rakettskjold.

Israelerne har truffet mer enn 590 mål over hele Gaza. FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at situasjonen nå "balanserer på en knivsegg".

Ki-moon fordømmer de palestinske angrepene mot Israel, men fordømmer også "tapet av liv i Gaza", og ber Israels statsminister respektere internasjonale lover om å beskytte sivile. Generalsekretæren ber om at situasjonen diskuteres i et krisemøte i sikkerhetsrådet. Rådet skal komme sammen i møte i løpet av formiddagen.

Ban Ki-moon har hatt samtaler med både palestinske og israelske ledere, i tillegg til en rekke andre statsledere i regionen det siste døgnet, opplyser BBC.

Uaktuelt med våpenhvile

Statsminister Benjamin Netanyahu sier det er uaktuelt å inngå våpenhvile for øyeblikket, ifølge den israelske avisen Haaretz.

— Jeg snakker ikke med noen om våpenhvile nå. Det er ikke engang på agendaen, sa Netanyahu til utenrikskomiteen ved den israelske nasjonalforsamlingen Knesset.

Forbereder invasjon

Ifølge en talsmann for det israelske militæret, Løytnantoberst Peter Lerner, planlegger Israel nå en bakkeinvasjon i Gaza.

— Jeg kan ikke bekrefte at vi vil gå inn, men jeg kan bekrefte at vi gjør alle nødvendige forberedelser, slik at vi kan være klare om det skulle bli nødvendig, sier Lerner til Reuters.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Angrep på sivile hjem er brudd på folkeretten

  2. Israel bombet over 320 mål på Gazastripen

  3. - Det har vært en grusom natt