Ifølge den irakiske regjeringen har 434.000 menn, kvinner og barn siden januar i år måttet forlate sine hjem i Anbar-provinsen nær grensen til Syria på grunn av de stadig økende kampene mellom myndighetene og opprørere som tilhører den al-Qaida-tilknyttede gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Myndighetene sluttet imidlertid å registrere antall mennesker på flukt for en måneds tid siden på grunn av sikkerhetssituasjonen. FNs høykommissær for flyktninger antar derfor at antallet interne flyktninger i Irak nå er høyere.

— UNHCR tror det nå er nær 480.000 mennesker på flukt, sa talsmannen Adrian Edwards i Genève fredag.

UNHCR gikk i mars ut med en oppfordring om økonomisk hjelp for å hjelpe dem som har måttet forlate alt de eide, men har til nå bare fått inn om lag 12 prosent av de 160 millioner kronene som FN har bedt om.

Sunnier kriger mot sjiaer

Anbar-provinsen ligger nordvest i Irak og grenser til Syria. Byen Falluja og deler av byen Ramadi er kontrollert av sunni-islamske opprørere, blant dem den al-Qaida-tilknyttede gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som kjemper mot Iraks sjiamuslimske regjering.

Anbar-provinsen har i månedsvis vært herjet av sammenstøt, bombing og rakettangrep. Edwards anslår at sivile som fortsatt holder stand har behov for rent vann, noe bare 50 prosent av dem har i dag. Sykehuset i Falluja og et vannverk ble i slutten av mai angrepet. Edwards viser også til at opprørere med vilje ødela en demning i Anbar, noe som førte til oversvømmelser og sendte 72.000 mennesker på flukt.

— Vi må umiddelbart iverksette tiltak, men det er vanskelig av tre årsaker: Sikkerhetssituasjonen i Anbar blir dårligere og hindrer oss fra å hjelpe mennesker i nød, de som har lagt ut på flukt befinner seg spredt utover store deler av landet, og støtte fra internasjonale givere er manglende, sier Edwards.

Kamper i nord

Sunni-islamske opprørere, både ISIL og andre, står også sterkt i naboprovinsen Nineveh lenger nord. Også den provinsen grenser mot Syria. I Ninevehs provinshovedstad Mosul ble fredag flere titall mennesker drept i kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker.

Ifølge lokale myndigheter ble 105 opprørere drept, men tallet har ikke latt seg bekrefte, og det har heller ikke lykkes nyhetsbyrået Reuters å få bekreftet et anslag over antall drepte.

Kampene i provinshovedstaden Mosul i Nineveh brøt ut dagen etter at det ble innført portforbud i byen. Portforbudet ble innført samtidig som regjeringsstyrker satte helikoptre inn for å bombe opprørere og gjenerobre kontroll over byen Samarra lenger sør. Sent fredag kveld var 90 prosent av Mosul under myndighetenes kontroll igjen, ifølge sikkerhetskilder.

Blodsutgytelsen i Irak nådde nye høyder etter krigen i 2006 og 2007 da sekteriske drap mellom sjiaer og sunnier var på sitt høyeste nivå. I 2008 begynte utviklingen å gå rett vei, men fjoråret ble det dødeligste på fem år. Voldsspiralen øker i år. I mai ble mer enn 900 mennesker drept, ifølge tall fra FN og Iraks myndigheter, og hittil i år har mer enn 4.300 personer blitt drept, ifølge tall AFP har innhentet.