Militærkuppet ble kunngjort direkte på TV torsdag ettermiddag lokal tid.

Forsvarssjefen sier at hæren vil gjeninnføre orden og sørge for at det blir iverksatt politiske reformer. Han fremholder at maktovertakelsen ikke vil påvirke Thailands forhold til omverdenen.

— For at landet raskt skal vende tilbake til en normal situasjon, må Den nasjonale fredsbevarende komité, som består av hæren, flyvåpenet og politiet, overta makten 22. mai klokken 16.30, sa forsvarssjef Prayuth Chan-ocha.

Opposisjonen har lenge krevd at militæret gjennomfører et kupp for å beskytte monarkiet.

  • Er du i Thailand, eller kjenner du noen som er der? Tips oss!

Frakter bort demonstranter

De militære sa at de ville sende soldate og militære kjøretøy for å transportere bort demonstranter fra områder i Bangkok hvor de har samlet seg til protest både for og imot regjeringen.

MILITÆRKUPP: Militæret har innført portforbud og mediesensur etter kuppet, og Thailands grunnlov er satt til side.
SCANPIX

Kort etter at kuppet ble bekjentgjort, avfyrte soldater skudd i været for å få tusener av rødskjortene som støtter regjeringen og tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, til å forlate en protestleir vest i byen. Minst en av protestlederne ble pågrepet.

Lederen for rødskjortene svarte på kuppet med å si at de ville fortsette sine protester likevel.

— Vil dere kjempe, eller vil dere ikke kjempe? Vi går ingen steder. Ikke få panikk, for dette hadde vi ventet, sa protestleder Jatuporn Prompan.

Demonstrantene hadde på forhånd truet med motstand om hæren grep makten, men likevel meldes det at rødskjortene hadde begynt å forlate leiren fredelig.

Mediesensur og portforbud

Thailandsk radio og fjernsyn har fått ordre om å stanse vanlige sendinger og kun sende programmer som er godkjent av militæret. Sensuren gjelder alle landets TV- og radiokanaler. Den skal sikre at folket får «nøyaktige nyheter», ifølge militæret.

— Alle radio- og TV-stasjoner, satellitt og kabel, må stanse vanlige programmer og sende innhold fra hæren inntil de får beskjed om noe annet, sa en talsmann for hæren, Winthai Suvaree, i en TV-sendt kunngjøring torsdag kveld lokal tid.

Militæret innfører også portforbud i hele landet fra klokken 22 om kvelden til 05 om morgenen, opplyser en talsmann for hæren.

Den thailandske grunnloven er opphevet midlertidig, ifølge en talsmann for hæren. Han opplyser også at forsvarssjef Prayuth Chan-ocha vil stå i spissen for det militære rådet som nå leder landet.

Selv om grunnloven blir satt til side, vil det øverste kammeret i nasjonalforsamlingen og alle landets domstoler fortsette å fungere, framholder talsmann Winthai Suvaree, men alle ministrene i regjeringen har fått ordre om å melde seg for militæret.

FN er bekymret og sier unntakstilstanden og andre tiltak kan være i strid med grunnleggende friheter.

— Vi minner myndighetene i Thailand på forpliktelsene de har i henhold til folkeretten og andre lover om menneskerettigheter. Vi oppfordrer myndighetene til å ta alle nødvendige skritt for å sikre at grunnleggende menneskerettigheter blir respektert, sier Ravina Shamdasani, talskvinne for FNs kontor for menneskerettigheter.

Langvarig politisk kaos

Militærkuppet skjer etter måneder med politisk kaos. Kunngjøringen kom samme dag som Prayuth hadde innkalt til et møte der alle fløyene i thailandsk politikk deltok. Møtet var ment som et forsøk på å finne en politisk løsning på konflikten mellom regjeringen og opposisjonen, men etter alt å dømme var det resultatløst.

PÅGREPET: Opposisjonsleder Suthep Thaugsuban, som i seks måneder ledet protestene mot regjeringen, skal være pågrepet.
SCANPIX

Kuppet ble kunngjort rett etter at opposisjonsleder Suthep Thaugsuban og andre ledere fra begge sider ifølge øyenvitner ble ført bort av regjeringssoldater fra møtesenteret der samtalene foregikk.

Hundrevis av soldater hadde torsdag ankommet stedet, og ifølge øyenvitner er flere protestledere fra begge sider transportert bort. Det er ikke klart om de er anholdt.

Den langvarige krisen har sin bakgrunn i skarpe motsetninger mellom den kongetro eliten i Bangkok med støtte fra store deler av middelklassen, og tilhengerne av familien til tidligere statsminister Shinawatra, en millionær som har stor folkelig støtte, særlig i nord.

Thaksin ble kastet av de militære i 2006, men har fortsatt stor støtte. Hans søster Yingluck Shinawatra måtte nylig gå av som statsminister etter å ha blitt dømt for maktmisbruk i en omstridt domstolskjennelse.

— Et ventet militærkupp

Militærkuppet iThailandkommer ikke som noen overraskelse, men pågripelsen av protestleder Suthep Thaugsuban er uventet, ifølge svensk forsker.

— Jeg tolker pågripelsen av Suthep som en måte å legitimere kuppet, sier Magnus Andersson, forsker ved Lunds universitet, til nyhetsbyrået TT.

Andersson peker på at Suthep mer eller mindre har krevd at militæret skal gripe inn for å beskytte monarkiet. Pågripelsen er dermed egnet til å demonstrere at militæret ikke går i ledtog med protestlederen til tross for at de nå følger opposisjonens råd.

Den svenske forskeren regner med at militæret innsetter en overgangsregjering som får ett eller to år på seg til å forberede nyvalg. Den nye statsministeren blir trolig hentet fra den tradisjonelle eliten, og Andersson antar at vedkommende vil forsøke å styrke båndene til partier som står i opposisjon til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

— Dette er et tilbakeslag for Yingluck, det er et tilbakeslag for den demokratiske prosessen, som tross alt har pågått siden man overlot makten til en regjering som var valgt i frie valg, mener Andersson.

Politisk samrøre

Thailandhar tidligere vært rammet av en rekke militærkupp, det siste i 2006 da Thaksin ble avsatt som statsminister. Senere er også landets rettsvesen blitt brukt til å avsette flere statsministre med bånd til Thaksin. Thaksin selv har siden 2008 levd i frivillig eksil i Dubai som følge av korrupsjonsanklager.

En viktig årsak til de stadige kuppene er at militæret ikke er underlagt sivil kontroll, ifølge eksperter.

En annen årsak er samrøret mellom kongen, militæret og sterke politiske krefter. Kong Bhumibol Adulyadej (86) skal ideelt være en nøytral figur, hevet over politikken, men i praksis fungerer han som en brikke i det politiske spillet. Ifølge eksperter er det liten tvil om at han misliker Thaksin og søsteren Yingluck, og at han støtter de kreftene som står bak torsdagens militærkupp.

Årsaken til at den styrtrike Thaksin har gjort seg upopulær i landets tradisjonelle elite, er at han har utfordret militærets makt, ifølge forsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Men Thaksin og hans støttespillere er likevel svært populære i store deler av befolkningen, og siden 2000 har Thaksins parti og dets avleggere vunnet det ene valget etter det andre. Støtten er spesielt stor i de folkerike områdene i nord og nordøst i landet, mens middelklassen i Bangkok regnes som maktbasen til opposisjonen.

TV-SENDT: Militærkuppet ble kunngjort direkte på TV torsdag ettermiddag lokal tid av forsvarssjef Prayuth Chan-ocha (i midten).
SCANPIX