Askeskyen rammer ikke flytrafikken

En ny askesky er på vei mot Vestlandet. Men flytrafikken rammes ikke.

 • NTB
 • Bt.no
 • Bjarte R. Trettenes
 • Pål Engesæter
 • Aftenposten.no
 • Kristine Grue Langset
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Norge går trolig igjen klar av askeskyer fra Island.

En liten tunge har beveget seg nær kysten, men fram mot lørdag og søndag regner ikke Avinor at den vil få noen betydning for aktiviteten i norsk luftrom.

En forholdsvis kraftig askesky fra vulkanen Eyjafjällajökull i går ligger i dag rett sør for Island. Den er vel 1,6 mil lang og vel én mil bred, og ligger på vel 9.000 meters høyde.

I går og natt til i dag skapte askeskyen store problemer for særlig irske flyplasser. Seks flyplasser i det vestlige Irland ble stengt, og de kunne åpnes igjen først ved 9-tiden fredag morgen.

Men irske luftfartsmyndigheter forbereder seg på at store deler av luftrommet igjen kan bli stengt på kort varsel. Det vil i så fall bli det fjerde denne uken.

— Tynnes ut

Statsmeteorolog Arild Menzoni ved Meteorologisk institutt sier til NTB at det bekymrer at en liten tunge av askeskyen går sørover inn i Norskehavet. Men det ser ut til at den tynnes ut.

— Ut fra de prognoser vi har fått fra England, vil ikke eventuelle nye utslipp fra vulkanen gå mot Norge. Et høytrykk dirigerer luftstrømmen og asken hovedsakelig mot sør, og vil holde seg uendret i helgen, sier Menzoni.

Den transatlantiske flytrafikken mellom Island og De britiske øyer blir ledet sør for askeskyen.

Store mengder aske

Ifølge meteorologene vil det nye utbruddet i Eyjafjallajökull føre til store mengder vulkanaske. Allerede er det observert en syv kilometer høy askesky over vulkanen.

«Utbruddet er igjen blitt eksplosivt, lava strømmer ikke lenger ut, og mesteparten av magmaen blir spredt rundt på grunn av eksplosjoner i krateret», heter det i kunngjøringen fra det islandske meteorologiske instituttet.

Det kan ventes at betydelige mengder aske blåser bort fra Island.

Til Mørekysten

 • Det ser ut som om Askeskyen kommer inn på på mørekysten rundt midnatt. Det er pålandsvind. Vestavind også i høyden over Møre i kveld, sier vakthavende flymeteorolog Unni Nilssen ved Meteorologisk institutt til bt.no klokken 09.40.

- Får dette konsekvenser for flytrafikken?

— Nei, ikke i vårt område. Vil tro det får konsekvenser for flytrafikken fra Stad og nordover. Slik det ser ut nå, vil det også kunne få konsekvenser for Sør Trøndelag i morgen tidlig. Det kommer en ny oppdatering i ettermiddag, rundt klokken 14.00. Da vet vi trolig mer, sier Nilssen.

Kan ramme Flesland

- For Flesland da?

— Usikkert sør for Stad. Det spørs på vulkanaktiviteten og vindretningen. I vårt område er konsentrasjonen av aske i luften ikke så store som lenger vest. Skyen kan lett få konsekvenser for resten av Vestlandet, men trolig først over helgen. Det vet vi ikke nå, så her er det bare å følge med, sier flymeteorolog Unni Nilssen.

I de siste dagene har flyplasser i Skottland og Nord-Irland i perioder vært stengt, og fredag stenges flyplasser på vestkysten av Irland på grunn av askeproblemer.

Ikke før midnatt

 • Ifølge de ferskeste beregningene fra målesenteret i England vil ikke askeskyen i tiden frem mot midnatt komme inn over Norge, sier statsmeteorolog Arild Metzoni til Aftenposten.no.

Ifølge Meteorologisk institutt ligger askeskyen sør for Island klokken 09. fredag, og strekker seg over vestsiden av De britiske øyer.

— Det er en tunge av skyen som sveiper inn mot den sørligste delen av Norskehavet, men frem til klokken 24 sier prognosene at den ikke vil berøre Norge, sier Mentzoni.

Tvinger flyplasser i Irland til å stenge

Irske luftfartsmyndigheter varslet i morgentimene at en 1600 kvadratkilometer stor askesky som ligger over vestkysten av Irland fører til stengte flyplasser vest i landet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Imidlertid vil flyplassene i Dublin, Cork, Waterford og i de sørvestlige delene av Irland fortsatt holdes åpne.

Les også

Nå vil alle dra sjøveien

Vokst i omfang

Ifølge irske myndigheter har skiftende vind det siste døgnet gjort at vulkanaske fra Island har samlet seg og vokst i omfang de siste timene.

Eurocontrol, Den europeiske organisasjon for luftfartssikkerhet, sier asken på ny kan komme til å utgjøre en trussel for flytrafikken fordi askeskyen i atmosfæren nærmer seg 35.000 fot, som er luftlaget som transatlantiske flyginger opererer i. Til nå har akseskyen holdt seg under 20.000 fot.

Nyttige sider:

Kart over spredningsområdet fra Met Office: Volcanic Ash Advisory

Institute of Earth Sciences, University of Iceland: Eruption in Eyjafjallajökull

Informasjon om fly og luftrommet, se Luftfartstilsynet og Avinor

Les også: Hadde ikke askesvar da Europa sto stille

Video: Se flytrafikken over Europa under asketrøbbelet

Publisert
 1. Vulkanutbruddet
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Ny askesky truer

 2. Flystans i Irland på grunn av ny askesky

 3. «Noen ville pushe hardere under reisens gang»

 4. Spar vekk asken

 5. Ny askesky på vei

 6. Flyr som normalt

 7. Asken tynnes ut

BT anbefaler

Leiligheten på Verftet har stått ubrukt i 22 år: – Hvordan er det mulig? Noen blir nesten irritert.

I 1999 kjøpte en kvinne denne leiligheten på Verftet i Bergen. Siden har den stått tom.

LES SAKEN