Aziz dømt til døden

Iraks tidligere utenriksminister skal henges.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Bagdad: En domstol i Bagdad har dømt Iraks tidligere utenriksminister Tariq Aziz til døden ved henging.

Han er kjent skyldig for sin rolle i utryddelsen av religiøse partier i Irak, melder irakisk fjernsyn, en referanse til forfølgelsen av sjiamuslimske grupper som i 1991 forsøkte å styrte Saddam Husseins regime.

Aziz (74) var både utenriksminister og visestatsminister i Iraks tidligere regjering. Få dager etter den amerikanskledede invasjonen, i april 2003, overga han seg frivillig til amerikanske styrker.

Domstolen avsa tirsdag også dødsdom over to andre nære medarbeidere til Saddam Hussein, tidligere innenriksminister Saadoun Shaker og Saddams sekretær Abid Hamoud.

Trenger godkjenning

Dødsdommene må godkjennes av et presidentråd før de kan fullbyrdes.

Aziz ble i 2009 dømt til 22 års fengsel for henrettelsen av 42 grossister i Bagdad i 1992, samt for å ha forsøkt å presse kurdere ut av Nord-Irak. Han erklærte seg da uskyldig på alle punkter.

I flere år var han Baath-regimets mest kjente ansikt utad. Han var utenriksminister fra 1983 og visestatsminister fra 1991.

Han fungerte også som talsperson for regjeringen og representerte Irak i FN. Første gang han ble kjent i internasjonale medier var i forbindelse med Iraks invasjon av Kuwait i 1990 og den første Golfkrigen i 1991.

Kritiserte USA

Så sent som i august sa han til avisen The Guardian at Irak vil dø som land hvis USA fortsetter å trekke ut sine styrker.

— Jeg følte meg oppmuntret da Barack Obama ble valgt til president fordi jeg trodde han ville rette opp noen av feilene til George W. Bush. Men han er en hykler, han overlater Irak til ulvene, sa han.

— Vi er alle USAs og Storbritannias ofre. De drepte på mange måter vårt land. Når man gjør en feil, må man rette opp feilen, ikke overlate Irak til å dø, sa Aziz videre.

SADDAMS UTENRIKSMINISTER: Tariq Aziz var Iraks mest kjente ansikt utad - ved siden av Saddam Hussein. Foto: SUHAIB SALEM

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. 15.000 i bot for ruskjøring med elektrisk løperhjul

  2. Hun reddet turfølge som gikk seg fast ved Trolltunga i natt: – De var våte og kalde

  3. Her økte boligprisene i Vestland mest

  4. Tror Brann-treneren hadde vært ferdig i en annen klubb

  5. Mann tiltalt for nachspiel-voldtekt

  6. Her har antall voldssaker blant tenåringer gått kraftig opp: – Vi er bekymret