Tallet blir oppgitt av George Sabra, en representant for Nasjonalkoalisjonen, paraplyorganisasjonen for syriske opposisjonsgrupper.

— Tausheten til verdenssamfunnet og tilbakeholdenheten til USA dreper det syriske folket, sa Sabra på en pressekonferanse i Istanbul i Tyrkia.

Opposisjonskilder har oppgitt ulike dødstall etter angrepene onsdag. Mens en eksilgruppe har meldt at over 100 er drept, har andre kilder meldt om over 650 drepte.

Medisinske kilder skal ha oppgitt av 494 mennesker er drept i gass- og granatangrep.

En sykepleier på et feltsykehus oppgir at minst 200 mennesker har mistet livet.

— Mange av de døde er kvinner og barn. De har forstørrede pupiller, kalde kroppsdeler og skum i munnen, sier Bayan Baker til Reuters.

Ifølge aktivister har granater med gass truffet forstedene Jubar, Zamalka og Ayn Tarma. De beskylder regimet i Damaskus for å stå bak, mens regimet avviser anklagene kategorisk.

FN-inspektører

Storbritannias utenriksminister William Hague sa onsdag at britene vil bringe det angivelige angrepet inn for FNs sikkerhetsråd.

Den arabiske ligas leder Nabil al-Arabi krevde at FN-inspektørene som er i landet, straks besøker området utenfor den syriske hovedstaden der de kjemiske våpnene skal ha vært brukt.

Både regjeringen i Damaskus og det syriske militæret benekter anklagene om bruk av kjemiske våpen og betegner dem som et forsøk på å sabotere FNs inspeksjon av regjeringsstyrkenes våpenlagre.

— Påstandene som nå spres av kanaler som Al Arabiya og Al Jazeera, tjener ingen annen hensikt enn å nøre opp under terrorisme. Dette er et forsøk på å sabotere FN-inspektørenes arbeid, fremholder regjeringen.

sz55c71d.jpg
MANGE DØDE: Syriske aktivister med likene av en rekke personer de hevder ble drept i en nervegassangrep i Damaskus onsdag.
SCANPIX

Forgiftet?

Et videoopptak som ble offentliggjort onsdag, viste barn på et feltsykehus som fikk surstoff for å hjelpe dem med å puste. Legene så ut til å forsøke å gjenopplive bevisstløse barn som ikke hadde synlige blødninger, noe som kan tyde på at de var forgiftet.

Ifølge aktivistene er 30 døde personer brakt til et feltsykehus i bydelen Kafr Batna, som ligger noen få kilometer øst for Damaskus sentrum. De hevder at flere av rakettene hadde giftig innhold. Bilder av de angivelige ofrene var onsdag formiddag å finne på YouTube.

Ifølge opposisjonsgruppen Syrian Observatory for Human Rights forsøker regjeringshæren å gjenerobre forstadsområdet Madhamiyat el-Sham sørvest for Damaskus. Området er de siste dagene blitt utsatt for bombardement, meldte nettavisen Gulf Times.

— Vi har mottatt rapporter fra leger ved feltsykehus om at de mangler medisiner til å behandle de syke, og at de derfor bruker vann og eddik i behandlingen, melder Al Jazeeras reporter, Nisreen El-Shamayleh.

- Grunn til mistanke

Den svenske våpeninspektøren Åke Sellström sier til nyhetsbyrået TT at han bare har sett fjernsynsbilder av de angivelige kjemiske angrepene.

— Det er ikke mulig å si noe sikkert ut fra disse bildene, sier han fra Damaskus.

— Men det høye tallet på døde og skadde som det snakkes om, gir grunn til mistanke. Dette er noe inspektørene bør se nærmere på, mener Sellström, som imidlertid ikke vet om inspektørene vil få lov til dette.

Sellstrøm sier at våpeninspektørene vil undersøke åstedet og rapportene om giftgass-angrep nærmere hvis et av FNs medlemsland ber om dette via FNs generalsekretær.

Våpeninspektørenevil ha gode muligheter til å identifisere det kjemiske stoffet som skal ha vært brukt i angrepet hvis de får besøkestedet der angrepet fant sted, sier Hamish de Bretton-Gordon til BBC.

Han erekspert på bruk av kjemiske våpen, og uttaler til den britiske nyhetskanalen atbildene var “forferdelige”, og neppe var mulige å konstruere.

— Rester fra stoffet som er brukt vil være muligå spore I to-tre dager, og kanskje en hel uke etter angrepet, sier han.

Beskyldninger

Både regimet og opprørerne er blitt beskyldt for å ha brukt kjemiske våpen under den over to år lange konflikten.

FN-inspektørene er ventet å besøke tre ulike steder der det tidligere er blitt hevdet at det er brukt kjemiske våpen. Ett av stedene er byen Khan al-Assal nord i landet, der 26 mennesker ble drept i et angrep i mars.

Det antas at Syria råder over store uregistrerte lagre med sennepsgass og nervegassen sarin, ifølge BBC.

BEHANDLES: Denne gutten skal ha blitt utsatt for nervegass og får behandling på et sykehus i Duma i Damaskus. Syriske aktivister hevder at nærmere 500 personer er drept i et angrep der det ble brukt kjemiske våpen onsdag.
SCANPIX