I disse dager pleies en liten gutt på et sykehus i den nordkinesiske Shanxi-provinsen etter at noen rev øynene ut av hodet på ham. Seks år gamle Guo var ute og lekte, da han ble kidnappet og dopet ned.

— Øyenlokkene hans var vrengt og øynene borte, sa guttens fortvilte far til kinesisk fjernsyn. Politiet fikk straks mistanke om at han var blitt offer for organtyver, men senere er det blitt sagt at motivet for overfallet er uklart.

Angriper barn

Både på weiboene, Kinas svar på Twitter, og i de statskontrollerte mediene blir det skrevet at seksåringen i Shanxi ble utsatt for organtyveri. Bandene som driver med slikt angriper ofte barn, fordi barnas organer antas å være av høyere kvalitet enn voksnes.

Etterspørselen etter menneskelige organer er skrikende i Kina. Myndighetene opplyser at rundt 300.000 personer står i kø for transplantasjoner, men det blir bare gjennomført om lag 10.000 slike operasjoner hvert år.

Nå trues tilgangen på organer. I dag kommer over 60 prosent av alle organer som brukes i transplantasjoner fra henrettede fanger, men nylig ble det kunngjort at bruken av kroppsdeler fra henrettede gradvis skal avvikles.

Færre henrettelser

I første omgang vil det bli krevd skriftlig samtykke fra den dødsdømte selv eller fra hennes eller hans familie, for at vedkommendes organer kan gis til transplantasjon. Samtidig synker tallet på henrettelser i Kina.

Professor Maria Fiatrone Singh ved universitetet i Sydney i Australia frykter at det nå vil bli flere kidnappinger og drap der motivet er å hente organer fra offeret.

— Hvordan skal man ellers på én uke få tak i en frisk lever i Kina, når det tar flere år i andre land, spør hun.

Den kinesiske svartebørshandelen med menneskelige organer blomstrer allerede, framholder Singh. Hun sier også at det foregår «statskontrollerte hemmelige henrettelser» i arbeidsleirer der motivet er å fjerne organer fra ofrene.