Menneskesmuglerne tok seg betalt opptil 400.000 kroner per hode for virksomheten, heter det i en uttalelse fra politiet i Spania og Frankrike.

Bakmennene skal ha bidratt med falske identiteter og transport for kinesiske statsborgere til USA og land som Spania, Hellas, Frankrike, Italia, Storbritannia, Irland og Tyrkia. I noen tilfeller var nettverket involvert i seksuell utnyttelse av migrantene, ifølge fransk politi.

81 pass

Spansk politi har inndratt 81 falske pass fra asiatiske land som Taiwan, Sør-Korea, Malaysia, Japan, Hongkong og Singapore.

I den koordinerte politiaksjonen ble 49 mistenkte pågrepet på en rekke ulike flyplasser i Spania, mens 24 ble pågrepet i Frankrike. Nettverkets to hovedmenn ble pågrepet i Barcelona, som fungerte som organisasjonens base.

Etterforskningen av nettverket, som beskrives som innviklet, startet allerede i juli 2011.

— Sammensetningen av denne perfekt strukturerte, hierarkiske organisasjonen, med en hovedmann fra Kina og uavhengige celler som har operert i ulike land, helt avstengt fra hverandre, gjorde etterforskningen komplisert, heter det i uttalelsen fra politiet.

Malaysia og Kina

Menneskesmuglerne fulgte sine klienter hele veien fra Kina til spanske Barcelona, men endestoppet var vanligvis USA eller Storbritannia.

De pågrepne, som hovedsakelig kommer fra Malaysia og Kina, hadde full tillit til ringlederne. De var godt kjent på europeiske flyplasser og i byene som fungerte som transittsteder for smuglingen. Etter endt oppdrag vendte de straks hjem, noe som gjorde det vanskelig å spore dem, ifølge politiet.

Barcelona transittsted

Ved ankomst til Barcelona ble migrantene møtt av smuglerne, som tok dem med til et skjulested før de tok fatt på neste del av reisen. Reiseruten fra Kina skiftet svært hyppig for å hindre at menneskesmuglingen ble avslørt. Blant taktikkene som ble brukt for å unngå at de ble avslørt, var å gli inn blant en gruppe turister.

De falske passene ble funnet i organisasjonens hovedkvarter i Barcelona, hvor politiet også fant blant annet forfalskningsutstyr og falske passtempler. (©NTB)