Her skyter tolkene på Taliban-soldater

Denne videoen viser to afghanske tolker som skyter mot Taliban-soldater. - Når det brenner på dass, tenker man ikke på prinsipper eller politikk, sier norsk soldat.

  • Magnus Aamo Holte
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Som første medium kan BT vise levende bilder av afghanske tolker som skyter mot sine landsmenn på vegne av den norske stat.

I dag avslørte VG at en rekke afghanske tolker de siste årene har fått opplæring i bruk av ulike håndvåpen, skarpskytterrifler, granatkastere og maskingevær.

Da de 14 norske soldatene i MOT-laget havnet i et bakholdsangrep, deltok deres to afghanske tolker direkte i kamphandlingene.

Bildematerialet i denne artikkelen viser hvordan de to tolkene gir ild fra en åsrygg mot 50-60 Taliban-soldater, som bevæpnet med rakettdrevne granater og kalasjnikover forsøker å komme rundt flankene på den vesle norske styrken.

— Det gjaldt bare å få gitt så mye ild som mulig. At vi kom oss levende fra dette var bare flaks. Tolkenes innsats var også bidragsytende til at det gikk bra med oss, sier soldaten som har tatt videomaterialet til BT.

Hendelsen skjedde i april 2010, i Almar-distriktet i den afghanske Faryab-provinsen. BT har valgt gjøre de afghanske tolkene ugjenkjennelige i videoen, av hensyn til deres sikkerhet.

Videoen viser også at en av tolkene blir kommandert ned fra åsryggen og gir fra seg en HK 416 angrepsrifle til en norsk soldat. Deretter blir han utstyrt med en ny angrepsrifle og et magasin, før han returnerer til åsryggen for å kjempe videre.

- Skjedde rett som det var

MOT står for Military Observation Team, og var i 2010 underlagt Etteretningstjenesten. At MOT-lagene opererer i lag på syv eller 14 soldater, gjør de sårbare for bakholdsangrep.

FALT I BAKHOLD: Den norske enheten falt i bakhold, og ble angrepet av mellom 50 og 60 Taliban-soldater. - De afghanske tolkene var bidragsytende til at det gikk bra, sier en erfaren soldat til BT.

Derfor var det tolkene for disse små enhetene som oftest endte opp med å krige for Norge, ifølge BTs kilde.Skuddvekslingen i april 2010 var ifølge ham bare én av mange hendelser hvor tolkene måtte gripe til våpen og skyte på sine egne landsmenn på vegne av den norske stat.

— Dette skjedde rett som det var. Når det brenner på dass, begynner man ikke å reflektere over prinsipper og politikk, sier soldaten til BT.

Får ikke opphold i Norge

VG har i flere artikler skrevet at de afghanske tolkene er misfornøyde med oppfølgningen de får av norske myndigheter - etter flere års tjeneste for Forsvarets kontigenter i Afghanistan.

FU3D6160.jpg

— Tolkene gikk i arv fra kontigent til kontigent. Mange av dem har jobbet for norske styrker i mange år og deltatt i flere stridshandlinger enn mange av de norske soldatene, sier den erfarne Afghanistan-soldaten til BT.Allerede i fjor høst startet Norge uttrekningen av de militære styrkene fra Afghanistan. De afghanske tolkene er bekymret for hva som vil skje med dem, når de siste norske kampstyrke har reist hjem.

Skal finne ut omfanget

Ifølge VG har 50 tolker og 50 andre lokalt ansatte søkt asyl i Norge. Bare fire har fått svar.

— Det er en skam. De burde få opphold, etter den jobben de har gjort for oss, sier Afghanistan-soldaten.

Etter VGs oppslag mandag, har Forsvaret varslet at de skal granske saken.

— Vi skal få alle fakta på bordet. Blant annet skal vi finne ut omfanget av dette og hvem som har visst hva. Men at dette er noe som har skjedd, det er det sterke indikasjoner på, sier Ivar Moen, pressetalsmann i Forsvarets Operative Hovedkvarter.

Skuddvekslingen som vises i videoen varte i drøye tre kvarter. Ingen nordmenn ble skadet. Ifølge etteretningsrapporter ble tre Taliban-soldater såret, en av dem alvorlig.

Publisert
BT anbefaler

Kapteinen hyller «Kniklas»

Brann sendte publikum til himmels igjen og igjen og igjen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. To redningsaksjoner: Kvinne knakk ankel på bretur, mann har gått seg vill på Ulriken

  2. Politikerne snur flere strandsonesaker

  3. Politiet: – Begge kvinnene er våkne

  4. Politiet gjorde funn like ved den krasjede bilen. – De ble pågrepet på sykehuset.

  5. – Jeg er ufør, og jeg er ferdig med å skamme meg

  6. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av