Regjeringen i Spania er under hardt press for måten den har håndtert det første utbruddet av den dødelige sykdommen utenfor Afrika.

Sykepleieren Teresa Romero ble syk etter at hun deltok i behandlingen av to eldre spanske misjonærer som ble smittet av ebola i Vest-Afrika. Begge to døde.

Siden den 44 år gamle sykepleieren fikk diagnosen mandag, er stadig flere som har vært i kontakt med sykepleieren, satt i isolasjon på grunn av frykt for at også de kan ha blitt smittet.

Ytterligere tre mennesker — en frisør, enda en sykepleier og en rengjøringsarbeider - ble innlagt på isolat ved sykehuset Carlos III fredag kveld. Fra før er fem leger, fire sykepleiere, to andre frisører, en portør og Romeros ektemann isolert. Ingen av de totalt 16 personene som observeres, har noen symptomer på ebola.

Bevisst

Ebolaepidemien har hittil i år kostet minst 4000 menneskeliv, de aller fleste i Sierra Leone, Liberia og Guinea. Torsdag opplyste spanske myndigheter at 44 år gamle Teresa Romero var blitt dårligere, og at livet hennes var i fare på grunn av virussykdommen.

Lørdag er formen hennes betraktelig bedre, ifølge AFP.

— Tilstanden hennes er alvorlig, men den har bedret seg gjennom natten. Hun er ved bevissthet og snakker fra tid til annen når hun er i godt humør, sier en ikke navngitt sykehuskilde til nyhetsbyrået.

- Får ZMapp

Ifølge kilden begynte legene ved sykehuset i Madrid å behandle pasienten med den eksperimentelle ebolamedisinen ZMapp fredag kveld.

Romero ble 6. oktober den første personen som ble diagnostisert med ebola etter å ha blitt smittet i Europa.

Saken har ført til bekymring for at sykdommen kan spre seg i europeiske land, og den har også ført til sterk kritikk av spansk helsevesen og nedskjæringene som har fulgt i kjølvannet av den økonomiske krisen.

Da statsminister Mariano Rajoy besøkte sykehuset fredag, ble han møtt av rasende helsearbeidere som kastet operasjonshansker på bilen hans. Spanske myndigheter strammet inn sine beredskapsrutiner fredag i et forsøk på å dempe kritikken. I tillegg fikk visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria ansvaret for å håndtere krisen.