— Jeg erklærer at jeg fra dette øyeblikk slutter meg til det syriske folkets revolusjon, sier Nawaf al-Fares i et videoopptak som onsdag ble lagt ut på Facebook.

Han ber sine landsmenn om å følge hans eksempel og forene krefter for å fjerne det sittende regimet, som han kaller et mareritt som har ødelagt Syria gjennom mange år.

— Jeg ber medlemmer av militæret om å bli med i revolusjonen og forsvare landet og dets borgere. Vend våpnene mot de kriminelle fra dette regimet, oppfordrer den avgåtte ambassadøren.

- En protest

Fares er den første høytstående syriske diplomaten som vender ryggen til Assad og støtter opposisjonen. Syriske aktivister mener beslutningen hans er en protest mot Assad-regimets brutale framferd mot egen befolkning.

Den avgåtte ambassadøren skal ha tette bånd til Syrias sikkerhetstjeneste. Han kommer fra Deir al-Zor, som den siste tiden har vært åsted for blodige angrep fra syriske regjeringssoldater mot sivilbefolkning og opposisjonsgrupper.

Ifølge menneskerettsaktivister har 17.000 mennesker mistet livet i Syria siden opprøret startet i mars i fjor.

Fastlåst i FN

Samtidig som Bashar al-Assad mistet sin ambassadør i Bagdad, ble konflikten i Syria diskutert i FNs sikkerhetsråd i New York.

Vestlige land la fram et utkast til en resolusjon som gir Assad en frist på ti dager til å stanse all bruk av tunge våpen. Hvis ikke innføres det nye sanksjoner.

Så langt ser det imidlertid fortsatt ut til at rådet er splittet langs skillelinjene som lenge har gjort det vanskelig å fatte vedtak om Syria-konflikten.

Russland har allerede lagt fram et alternativt resolusjonsforslag. Her får FN-observatørene i Syria mer tid, uten at Assad trues med nye sanksjoner.

HOPPET AV: Den syriske ambassadøren annonserte sin avgang på Facebook.
SCANPIX