– Vi vil bruke vår stemme i rådet til å påtale grove brudd på menneskerettighetene i undertrykkende regimer som ikke viser vilje til samarbeid eller forbedring, fremholder Støre (Ap).

Han er glad for at Norge ble valgt, men understreker at det er nå arbeidet for alvor begynner.

– Som medlem av rådet kommer vi til å fortsette arbeidet med forbud mot tortur og særlige utsatte gruppers rettigheter. Vi vil fokusere spesielt på mennesker på flukt i eget land, sier Støre i en pressemelding.

Han nevner også ytringsfrihet, frie medier, bedrifters samfunnsansvar og kvinner og barns rettigheter som Norges satsingsområder.

Samtidig benytter han anledningen til å rose norske diplomaters innsats for å fremme Norges kandidatur.

– Diplomatene her i UD og ved våre utestasjoner har gjort en formidabel innsats med å fremme Norges kandidatur. Jeg er stolt av dem, sier Støre.

USA-boikott

Menneskerettighetsrådet har i alt 47 plasser og tirsdag sto 18 av dem på valg i FNs hovedforsamling i New York.

Tre av plassene var avsatt til vestlige land, og disse ble kapret av henholdsvis Norge, Belgia og USA.

Det er første gang USA er medlem av rådet, ettersom det tidligere ble boikottet av Bush-administrasjonen.

Kritikerne mener at rådet fungerer som et redskap for land som selv står bak omfattende brudd på menneskerettighetene. USA har vært særlig kritisk til rådets gjentatte kritikk av Israel, samtidig som det har unnlatt å kritisere grove menneskerettighetsbrudd i blant annet Sudan.

Kina og Russland

Blant andre medlemsland som ble valgt tirsdag, er Kina, Russland og Cuba. Også Ungarn og Mexico sikret seg en plass i rådet.

For å bli valgt må et land få støtte fra over halvparten av de 192 medlemmene i FNs hovedforsamling.

USA fikk 167 stemmer, ifølge nyhetsbyrået AP – langt mer enn de 97 som trengtes i den hemmelige avstemningen, mens Norge fikk hele 179 stemmer og Belgia 177.

Menneskerettighetsrådet har sete i Genève, og medlemmene blir valgt inn for tre år.

- SKAL PÅVIRKE: Jonas Gahr Støre.
Vegar Valde (ARKIV)