VIGGO LEPOUTRE RAVNBuenos Aires

«Et godt land å drepe i». Med denne setningen avsluttet FNs spesialutsending Philip Alston sin rapport om utenomrettslige, vilkårlige eller summariske henrettelser i det lille, fattige, mellomamerikanske landet Guatemala. «Det juridiske systemet i landet er i oppløsning. Evnen og viljen til å etterforske forbrytelser må beskrives som elendig, og det er kun en minimal sannsynlighet for at drapsmenn arresteres og dømmes for deres gjerninger», heter det videre i rapporten.

— Det betyr, at skylden for så godt som alle voldelige dødsfallene faller tilbake på staten, sier Alston.

Korrupsjon

Ifølge offisielle, og dermed særdeles konservative tall, blir 5000 mennesker hvert år drept i Guatemala. Ifølge FN er dette tallet høyere enn under borgerkrigen i landet, som varte fra 1960-1996.

Hovedproblemet i Guatemala er at statsapparatet og tilhørende maktorganer er gjennomkorrupte av organisert kriminalitet og internasjonale narkobander. Dommere i rettsapparatet er enten skrekkslagne eller korrupte, og mafiaen bestikker forsvarere for at sakene skal trekke i langdrag helt til de er foreldet.

Ungdomsbander

Ifølge lokale kilder er 12 antatte gjerningsmenn arrestert i forbindelse med over 400 motivløse mord på guatemalske kvinner i årets første seks måneder. Men det er ytterst tvilsomt at det noen gang blir reist sak mot de 12 mennene.

De som først og fremst nyter godt av de lovløse tilstandene i landet er såkalte maraer. Maraene er et ungdomsbandefenomen, som utgjør en økende trussel både i Mellom-Amerika og USA. Drap, utpressing og alle tenkelige former for kriminalitet står på maraenes merittliste.

Som motvekt til bandenes terror leier private innbyggere inn leiemordere. Samtidig foretar dødspatruljer, hvor også politifolk trolig deltar, summariske henrettelser.

Ifølge Philip Alston er det to veier ut av den håpløse situasjonen: At man innfører en «hard hånd»-politikk, eller at politiet og rettsvesenet begynner å gjøre jobben sin.

— Etter min mening er en «hard hånd»-politikk den beste veien å gå. En langt bedre - men kanskje også utopisk - løsning består i at folk tar opp kampen mot likegyldigheten, at kongressen vedtar de arkiverte sikkerhetslovene, at den utøvende makt våkner opp, og at bedrifter begynner at betale skatt, sa FN-utsendingen.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende