følge Syrian Observatory for Human Rights ble flere bydeler i Homs utsatt for granatangrep fra regjeringsstyrker lørdag.

— Tallet på drepte i Homs er nå minst 217 og 138 av dem er drept i bydelen Khalidiya, sier gruppens leder Rami Abderrahman, som krever øyeblikkelig intervensjon fra Den arabiske liga.

Ikke bekreftet

– Syriske styrker bombarderer bydelen med granater fra flere hold, og noen bygninger står i brann, sier han.

Abderrahman krever at Den arabiske liga straks intervenerer i Syria og oppfordrer samtidig landets befolkning til å stå opp mot regimet. .

Syrian Observatory for Human Rights har hovedkvarter i London og finansieres av blant andre den halvstatlige, amerikanske organisasjonen National Endowment for Democracy.

Opplysningene om drepte oppgir de å ha fått fra øyenvitner i byen, men de lar seg ikke verifisere fra uavhengig hold ettersom syriske myndigheter har innført strenge restriksjoner for utenlandske journalister i landet.

Myndighetene nekter for å stå bak

Syriske myndigheter avviser at de har angrepet byen Homs, og hevder «væpnede banditter» står bak, melder statlige syriske medier.

De syriske ambassadene i Berlin, London og Kairo ble fredag stormet av rasende demonstranter, etter meldinger om nye voldshandlinger i hjemlandet.

Tok soldater til fange

Fjernsynskanalen Al Jazeera telefonintervjuet fredag kveld flere kilder i Homs, blant dem en medisinstudent på et sykehus i Homs. Abo Rami fortalte om mange drepte og sårede og stor mangel på blod og medisinsk utstyr.

Ifølge en annen aktivist, Hadi al-Abdallah, innledet regjeringsstyrkene sin offensiv etter at opprørere hadde tatt 19 soldater til fange. Amatøropptak som skal være fra angrepene, viser ikke drepte og sårede, men enkelte bygninger som skal være skutt i brann.

Også bydelene Bab Tadmour, Bab Dreib og Karm el-Shami var ifølge aktivistene under angrep natt til lørdag.

Urosenter

Homs har stått i sentrum for det ti måneder lange opprøret mot president Bashar al-Assad og hans regime. Ifølge Abderrahmans gruppe ble det også drept 45 mennesker andre steder i Syria fredag, blant dem åtte desertører fra hæren.

FN oppga i forrige uke at 5.400 mennesker er drept siden opprøret startet i mars i fjor. Franske myndigheter anslo onsdag at omkring 6000 mennesker er blitt drept i uroen.

Sikkerhetsrådet samles

Samtidig med at det kommer nye meldinger om voldshandlinger fra Homs, har FNs sikkerhetsråd besluttet å tre sammen lørdag morgen (klokken 15 norsk tid) for å stemme over en Syria-resolusjon.

Medlemslandene i Sikkerhetsrådet har forhandlet om en resolusjonstekst hele uka, men uten å komme fram til enighet.Russland har gjort det klart at de kommer til å legge ned veto mot en resolusjon som slutter opp om fredsplanen utarbeidet av Den arabiske liga, blant annet fordi denne i praksis krever at Bashar al-Assad skal gi fra seg makten innen to måneder.

Heller ikke Kina vil slutte opp om en resolusjon som tar til orde for regimeskifte i Syria.