Ifølge CNN kommer Obama til å kunngjøre nominasjonen av Clinton i slutten av neste uke.

TV-kanalen NBC meldte fredag at Obama også har bestemt seg for hvem han vil ha i den viktige finansministerposten. Valget har falt på Timothy Geithner, president for New York Federal Reserve, den viktigste av bankene i det amerikanske sentralbanksystemet.

Samme TV-kanal melder at Bill Richardson blir ny handelsminister. Richardson er i dag guvernør i delstaten New Mexico.

Forhandlinger

Det skal ha pågått regelrette forhandlinger mellom Obamas stab og Bill Clinton om vilkårene for at USAs tidligere førstedame skal bli Condoleezza Rices arvtaker. Det vil nemlig legge begrensninger på ekspresidentens virke.

Bill Clinton driver stiftelsen Clinton Foundation som blant annet jobber med hiv/aids-spørsmål, klimasaker og globale helsespørsmål, noe som kan skape interessekonflikter for Hillary Clinton hvis hun blir utenriksminister.

For å unngå dette har Obamas team blitt enig med Bill Clinton om å gjennomgå alle hans forretningsaktiviteter og humanitære virksomhet.

Ifølge nettmagasinet Politico har Clinton allerede gått med på å ikke ta imot godtgjørelser fra andre land hvis hans kone blir utenriksminister.

Bill Clinton skal selv ha sagt at han «gjør alt de vil» i en tale i New York denne uken, samtidig som Obamas team har uttalt at forhandlingene går bra.

– Irritasjon

Men mye kan være et spill for galleriet.

For det finnes også rapporter om at Obamas leir er irritert på de «strategiske lekkasjene» fra Clinton-leiren, som kan bidra til at Obama føler seg presset til å velge Hillary Clinton.

Hvis hun får den sentrale stillingen, vil uansett hun og Obama måtte begrave stridsøksen fra den bitre nominasjonskampen.

Obama har allerede kunngjort at en annen kvinne får en sentral stilling i hans regjering, Arizona-guvernøren Janet Napolitano, som blir USAs nye minister for indre sikkerhet. Departementet ble etablert etter 11. september-angrepet i 2001.

En annen tung post går til Tom Daschle, demokratenes tidligere gruppeleder i Senatet. Som helseminister får han i oppgave å innfri Obamas valgløfte om at alle skal kunne ha råd til sykeforsikring, et sak Demokratene har kjempet for i flere tiår.

Møte med Gates

Det har også gått rykter om at Obama vil beholde nåværende forsvarsminister Robert Gates. Torsdag hadde Gates et møte med Obamas forsvarspolitiske team der man skal ha diskutert hvordan overgangen fra en administrasjon til en annen skal bli så myk som mulig.

– Det var et meget positivt møte. Alle de involverte var meget opptatt av at overgangen skal være myk, sa talsmann for Pentagon (forsvarsdepartementet), Geoff Morrell, etter møtet.

Han ville ikke kommentere ryktene om at Gates kan bli bedt om å fortsette under Obama.

JIM BOURG/REUTERS