Hovedtillitsvalgt i Hurtigruten vil ikke svare på om de har tillit til konsernsjefen: – Vi har ikke fått svar på noe som helst

Hovedtillitsvalgt Jørn Lorentzen i Hurtigruten krever at ledelsen legger alle kort på bordet i ny smitteskandale.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Jørn Lorentzen for Sjømannsforbundet i Hurtigruten krever at konsernledelsen legger alle kort på bordet og forteller hvorfor de ikke ville koronateste ansatte.
  • Rune Ytreberg (iTromsø)
  • Håkon Steinmo (iTromsø)
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

NRK avslørte denne uken at ledelsen i Hurtigruten visste om mistanke om utbrudd av korona på ekspedisjonsskipet MS «Fridtjof Nansen» allerede i perioden 6. mars til 1. april i år.

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten var involvert i diskusjonen om testing av koronasmitte, som Hurtigrutens ledelse fryktet ville føre til stor uønsket medieoppmerksomhet.

Hovedtillitsvalgt Jørn Lorentzen i Sjømannsforbundet reagerer kraftig på at Hurtigrutens ledelse gikk imot rådet fra skipets ansvarlige for smittevern og stanset koronatesting av de ansatte om bord på skipet.

– Vi har denne uken bedt ledelsen om å få en full redegjørelse om situasjonen og hvorfor det ikke ble bestilt testing. Vi ønsker å få vite hvorfor rederiet ikke har vært ærlig og åpen om dette. Det er en j ... kjedelig sak, for å si det mildt, sier Lorentzen.

– Har du tillit til konsernsjef Daniel Skjeldam?

– Det er vanskelig å svare på det spørsmålet, og det er jo svar nok. Jeg kan ikke svare på det spørsmålet før vi får alle kort på bordet. Vi ønsker mer informasjon om Skjeldams rolle i saken. Vi har spurt flere dager og har ikke fått svar på noe som helst. Vi aksepterer ikke at slik informasjon holdes tilbake for våre ansatte, sier Lorentzen.

Skipslegen om bord på MS Roald Amundsen drept i hjemlandet

«Ikke nytt»

Ifølge NRK hadde til sammen 23 ansatte om bord på skipet i mars-april korona-symptomer som hodepine, feber og muskelsmerter.

En av de ansatte testet positivt på koronaviruset da hun kom hjem etter seilas. Hun varslet flere av Hurtigrutens ledere. Likevel opplyste rederiet til myndighetene at ingen av deres ansatte hadde blitt smittet av korona.

Ifølge NRK behandlet alle involverte myndigheter situasjonen som mistanke om et pågående koronautbrudd på MS «Fridtjof Nansen».

Både fylkeslegen, fylkesmannen, Folkehelseinstituttet, smittevernansvarlige på skipet, lensmannen og kommuneoverlegen i Ulstein fryktet koronautbrudd på skipet.

Ledelsen i Hurtigruten imøtekom ikke kommuneoverlegen i Ulstein sitt krav om å teste de syke om bord på «Fridtjof Nansen», ifølge NRK.

Hurtigruten avviser at selskapet har forsøkt å skjule koronasmitte.

– Dette er ikke nytt, selv om det blir fremstilt slik i mediene. Denne saken ble grundig omtalt i granskingsrapporten og pressekonferansen etter utbruddet på MS «Roald Amundsen». Det er heller ikke riktig at Hurtigruten nektet å teste noen eller stanset testing. Dette var en ren operasjonell vurdering om hvor skipet skulle gjennomføre innreisekarantenen til Norge, uttaler pressevakt Øystein Knoph i Hurtigruten i en e-post til iTromsø.

(+) Konserndirektør Bent Martini er ferdig i Hurtigruten

Må ikke skjule noe

Lorentzen ber selskapet gi mer informasjon om påstandene som er satt fram om at mannskapet ikke ble testet.

– Våre medlemmer spør hvorfor ikke mannskapet ble testet. Det refereres til e-poster der ledelsen frykter negativ medieomtale hvis ansatte tester positivt på korona. Det gjør meg alvorlig bekymret at selskapet forsøker å holde slike ting skjult. Å skjule slike ting gir mye verre medieomtale, sier Lorentzen.

– Det store spørsmålet er hvorfor man håndterer dette så dårlig, og at man opptrer slik når hele verden stenges ned av korona, legger han til.

Hurtigruten mener selskapet ikke har forsøkt å skjule noen ting.

– Vi har tidligere fortalt til NRK og flere andre medier at det i mars var besetningsmedlemmer som hadde generelle symptomer på sykdom på MS «Fridtjof Nansen». Vi har også fortalt at de i tråd med rutiner og vanlig praksis på skipene ble satt i isolasjon om bord for å minimere risikoen for eventuell smittsom sykdom. Vi informerte og diskuterte saken med havner, helsemyndigheter og -personell både i Norge og Storbritannia. Det er den rake motsetning av å holde noe skjult, uttaler Knoph.

– Det er heller ikke riktig at tillitsvalgte ikke har fått informasjon. Vi har ukentlige møter med våre tillitsvalgte der informasjonsdeling står sentralt. Episoden er omtalt i granskingsrapporten, som er gjort tilgjengelig internt og eksternt. Så denne saken burde ikke være overraskende for noen som har lest rapporten, uttaler Knoph, og ber Sjømannsforbundet ta kontakt utenom mediene.

– I tillegg ble saken gjort grundig rede for på to ulike møter med tillitsvalgte så sent som i går – der også Jørn var til stede på begge møtene. Hvis Jørn har ubesvarte spørsmål skal vi mer enn gjerne svare på disse, men denne dialogen tar vi ikke gjennom mediene, legger han til.

Publisert
  1. Hurtigruten
  2. Daniel Skjeldam
  3. Sjømannsforbundet
  4. Folkehelseinstituttet
  5. Hurtigruten

Les mer om dette temaet

  1. Kritisk granskningsrapport ble fjernet fra Hurtigrutens nettsider

BT anbefaler

– Hadde vi våknet noen minutter senere, ville vi vært ferdig

Tolv personer ble evakuert. Ingen er alvorlig skadet eller savnet.

LES SAKEN