Dramaet i Washington: Minst fire døde etter stormingen av Kongressen

WASHINGTON, D.C. (VG) Trump-tilhengere tvang seg inn i Kongressen da valgmannsstemmene ble telt onsdag. Flere timer senere fikk politiet kontroll over det amerikanske demokratiets høyborg.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Klokken 23.30, over fire timer etter at de første meldingene om at opprørere hadde tatt seg inn i Kongressen, er bygningen igjen sikret.

Rundt klokken 02 norsk tid kunne de folkevalgte fortsette opptellingen av stemmene.

Les også

Mike Pence til Kongressen: – Vold vinner aldri. Frihet vinner.

Minst fire døde

Politiet i Washington D.C. melder at minst fire personer mistet livet i forbindelse med stormingen av kongressbygningen i Washington D.C. onsdag.

Blant de fire som er bekreftet døde er en kvinne som ble skutt inne i kongressbygningen da den var beleiret. Hun skal ha forsøkt å ta seg inn gjennom en barrikadert dør der politiet var bevæpnet på den andre siden da hun ble skutt, skriver AP.

Ytterligere tre personer har mistet livet i det politiet kaller «medisinske nødhendelser».

52 personer har blitt pågrepet etter hendelsene, og politiet opplyser at det ble funnet to rørbomber utenfor hovedkvarterene til Republikanerne og Demokratene. I tillegg ble det funnet en såkalt molotovcocktail ved kongressbygningen, skriver NTB.

Kaotiske timer

Det var rundt klokken 19.30 norsk tid at Trump-tilhengere tok seg inn i Kongressen med makt.

Den formelle opptellingen av valgmannsstemmene var i gang, og kongressmedlemmene debatterte stemmene fra delstaten Arizona da det ble klart at opprørerne hadde tatt seg inn. Når valgmannsstemmene er godkjent, er Joe Biden formelt erklært som USAs neste president.

– Dette er første gang siden 1814, da britene angrep og satt fyr på Kongressen under krigen, ifølge en ekspert ved U.S. Capitol Historical Society. Så skamfullt, skriver reporteren Kaitlan Collins på Twitter.

Se hva som skjedde da demonstrantene tok seg inn i kongressen:

Visepresident Mike Pence ble eskortert ut av Senatskammeret samtidig som opprørerne beveget seg innover i lokalene. Flere av dem bar flagg og brukte skuddsikre vester.

Republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, bekreftet overfor Fox News at skudd ble avfyrt inne i kongressbygningen.

Politiet opplyste på en pressekonferanse rett før klokken 23 norsk tid at én person ble skutt. Flere politifolk skal også være skadet.

Bilder fra MSNBC viser at en blodig kvinne blir fraktet ut av bygget av helsepersonell. Kvinnen ble senere bekreftet omkommet.

Utenfor kongressbygningen ropte flere Trump-supportere «Fuck the blue», som betyr «faen ta politiet». De jobber også med å komme seg inn flere innganger, og VG reporter må trekke seg tilbake når politiet avfyrer pepperspray mot folkemengden rett før klokken 22.

Demonstranter har stormet flere barrikader, og ble møtt med sjokkgranater og tåregass. CNN melder at politiet har bedt om forsterkninger, også fra føderale myndigheter.

– Dette er et kuppforsøk, tvitrer kongressmedlem Adam Kinzinger.

Slik beskriver VGs politiske kommentator dramaet i USA:

Reuters melder at delstaten Virginia, som har erklært unntakstilstand, mobiliserer Nasjonalgarden og sender 200 delstatspolitifolk til Washington, D.C. etter ønske fra byens borgermester. Også Maryland sender styrker for å bistå.

Borgermesteren i Washington, D.C. Muriel Bower innfører portforbud fra klokken 18.00–06.00 lokal tid. VG har mottatt varsel om portforbudet. Kun helsepersonell og mediene er unntatt fra portforbudet.

Hele Nasjonalgarden i D.C. skal også være aktivert, som ifølge reporter Dan Lamothe tilsvarer omtrent 1100 personer.

Sky News melder at kongressmedlemmer i Representantenes hus har blitt bedt av politi å ta på seg gassmasker etter at det ble utløst gassgranater i bygget.

En talsperson for Representantenes hus leder Nancy Pelosi melder at hun er trygg, ifølge en reporter ved NBC News.

Trump: – Dere må dra hjem

Kort tid etter at demonstrantene inntok bygningen og samlet seg utenfor dørene til salen til Senatet, tvitret Trump:

– Mike Pence hadde ikke mot til å gjøre det som skulle blitt ha blitt gjort for å beskytte landet vårt og grunnloven, ved å gi statene en sjanse til å sertifisere riktige fakta, ikke de falske og unøyaktige som de ble bedt om å sertifisere tidligere. USA krever sannheten!

Rundt femten minutter senere tvitrer Trump igjen:

– Vær så snill å støtt politiet. De er virkelig på samme side som landet vårt. Forbli fredelige!

Trump har enda ikke fordømt handlingene til sine støttespillere.

– Vi kaller på president Trump til å kreve at alle demonstrantene forlater Kongressen og kongressområdet umiddelbart, tvitrer toppdemokraten Chuck Schumer på vegne av seg selv og Nancy Pelosi.

Klokken 22.17 norsk tid, rett etter en pressekonferanse der påtroppende president Joe Biden ba president Trump om å gå på TV og be sine støttespillere om å gi seg, publiserer Trump en video på Twitter.

Han gjentar sine påstander om valgfusk, før han ber dem om å dra hjem.

– Jeg kjenner deres smerte, jeg vet dere er såret. Valget ble stjålet fra oss. Men dere må dra hjem nå, vi må ha fred. Vi må ha orden, og respektere loven. Vi vil ikke at noen skal bli skadet. Det er en veldig vanskelig tid, sier han.

Flere tusen Trump-tilhengere tok presidenten på alvor da han ba dem om å gå mot Kongressbygget for å markere sin motstand under talen onsdag. Der ble de møtt av barrikader, som de deretter brøt gjennom.

– Vi skal gå ned til Capitol, og vi skal heie på våre modige kongressmenn- og kvinner, men vi heier nok ikke på alle av dem, fordi man får aldri tatt tilbake landet vårt ved å vise svakhet, man må være sterk.

Publisert