Serveringsstedet har ikke holdt stengt én eneste dag under pandemien

Sindre Helmersen bestemte seg i mars i fjor for at Helmersen Delikatesser ikke skulle stenge ned, selv om landet gjorde det. Det har vært en suksessoppskrift.

HEKTISK ÅR: Sindre Helmersen på Helmersen Delikatesser anslår at en plass mellom 10.000 og 200.000 gjester har vært innom vinbaren og butikken i Storgata i Tromsø i løpet av fjoråret. Bildet er fra 2019 – da de reåpnet etter en større renovering og utvidelse.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Nå er Helmersen Delikatesser i ferd med å ferdigstille fjorårets regnskapstall. Selv om tallene ikke er helt klare, så ser det ut som de ender med et overskudd på rundt én million og en netto omsetning på rundt 17 millioner kroner.

– Det gikk veldig fint med Helmersen i 2020. Vi har fått rigget oss for fremtiden og gjort noen grep og det viser at Helmersen er et konsept som også virker i en pandemi, sier eier Sindre Helmersen til iTromsø.

Valgte strategi

Da de fleste dører i landet stengte 12. mars i fjor, ble den holdt åpen i delikatesseforretningen i Storgata i Tromsø.

– Da nedstengningen var et faktum, snakket jeg med styreleder og min faste gjeng av rådgivere og jeg valgte en strategi: Helmersen skulle ikke holde stengt. Og vi har ikke hatt stengt en eneste dag siden pandemien brøt ut. Det har vært en suksessoppskrift og gitt kundene våre en forutsigbarhet, sier Helmersen.

De har holdt åpent til tross for flere runder med nasjonalt skjenkestopp.

– Første kvartal i år har vært krevende. Og jeg har stor respekt for at jeg har kollegaer som driver ren bar. Det er fryktelig mange som har det verre enn oss, sier Helmersen.

Les også

Her skjenker Jan-Erik sin første øl etter å ha vært permittert i tre uker: – Jeg har slitt ut sofaen

Armageddon-stemning

Han åpnet Helmersen Delikatesser i Storgata for 19 år siden og i 2019 gjenåpnet han etter en stor renovering av lokalene og da med mat- og vinbar. Delikatessedelen har vist seg å være viktig under pandemien.

– Den første tida i nedstengningen var det armageddon-stemning i byen, og det var kun jeg og Marco på jobb. Vi så da at kundene og gjestene våre tok et aktivt valg om å bruke penger på lokal handel. Mange tenkte nok at det var en reell fare for å miste favorittstedet sitt, dersom man ikke støttet dem. Vi er veldig takknemlig for hvordan kundene våre engasjerte seg, sier Helmersen.

Les også

Restaurant og uteliv øyner forsiktig håp: – Vi må åpne

Ekstremt arbeidsintensivt

En stor del av æren for at det har gått såpass bra med Helmersen Delikatesser i koronaåret, velger han å gi til sine ansatte. For selv om det har gått bra, har det ikke vært enkelt.

– Det har kostet blod, svette og tårer gjennom et ekstremt arbeidsintensivt år. Jeg har medarbeidere som det er langt imellom. De har jobbet her med varierende grad av permittering og stått på. Jeg har bitt meg merke i at de har stått på når det har trengs, men også at de har løftet fram sin egen spisskompetanse og bydd på seg selv, sier Helmersen og gir et eksempel:

– Vi har en portugiser som jobber her, Andre Pereira, som også driver med skateboard og har et eget klesmerke og nettbutikk i Portugal. Han har ene og alene sørget for at Helmersen Delikatesser nå har en nettbutikk. Jeg er en mann som pusher 50, så hvis jeg skulle ha laget det, ville det kanskje aldri ha skjedd. Det er i kriser at folk viser at de er sterkest, sier Helmersen.

Les også

Oslo-butikker får ikke åpne: – Fryktelig skuffet

Må avvise gjester

Nå som nasjonal skjenkestopp er over for denne gang, er det fullt trykk i lokalene i Storgata.

– Vi har omsetningstall som er helt fantastiske. Vi må avvise gjester fordi vi det for fullt. Det skyldes i stor grad enmetersregelen. Jeg gleder meg til den dagen vi kan poppe champagnen for å feire at vi ikke trenger enmetersregelen lenger, sier Helmersen og mimrer tilbake til ei tid der kunne være 200 personer inne i vinbaren samtidig – uten at noen brydde seg.

Men enmetersregelen tror han holder stand fram til tidligst november, men sannsynligvis helt til neste år.

– Det har vært en regel som har vist seg å være en effektiv i smittevernarbeidet. Og jeg er ganske stolt over at vi kan si at vi i løpet av hele koronaperioden ikke har hatt en eneste gjest som har tatt med seg smitte inn i lokalene og vi har ikke hatt en eneste ansatt som har blitt smittet. Det er ganske formidabelt med tanke på at vi har hatt en plass mellom 10.000 og 200.000 gjester i løpet av det siste året, sier Helmersen.

Publisert: