Ruller ut vaksineutstyr til hele landet fra i dag – Nord-Norge får først

Tirsdag starter utsending av vaksineutstyr til kommunene.

GJØR SEG KLARE: I dag startet utsendingen av vaksineutstyr til kommunene i landet. Dette bildet er fra vaksinering i USA mandag.
 • Martha C. S. Holmes
 • Line Fausko
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Distribusjon av vaksineutstyr starter nord i landet og leverandøren jobber seg sørover de neste to ukene.

Det er postnumrene 8000 og 9000 som får utstyret først, opplyser assisterende helsedirektør Geir Stene Larsen til VG. Det inkluderer blant annet Nordland og Troms og Finnmark.

– Vi sender ut omtrent halvparten av utstyret før jul, det skal være nok med at alle kommuner kan starte vaksinasjonen med en gang vaksinene kommer til landet, sier han.

Vaksineutstyret blir fordelt etter antall innbyggere, slik at alle kommuner får utstyr til å vaksinere en like stor andel av befolkningen. Det er Helsedirektoratet som sender ut.

FHI forbereder seg på å kunne ta imot de første vaksinedosene i januar, og det må også kommunene, som har ansvar for gjennomføring av vaksineringen.

Før nyttår vil alle kommuner få levert nok utstyr til at de kan starte vaksinering så snart de første vaksinene kommer.

Innen fredag den 18. desember skal alle kommuner ha en plan for vaksinering klar. Men før de kan vaksinere, trenger de også å ha utstyret på plass.

VAKSINEUTSTYR: Assisterende helsedirektør Geir Stene Larsen forteller at de sender ut vaksineutstyr fra og med i dag.

14 millioner sprøytespisser

Utstyret omfatter alt fra vaksineutstyr til kjølebokser og temperaturmålere, som kommer i ulike forsendelser til kommunene, har FHI skrevet i en veileder til kommunene.

Helsedirektoratet skriver i en pressemelding at de har kjøpt inn 11,4 millioner sprøyter og 14 millioner sprøytespisser. Ulike vaksiner kan ha ulik dosering, derfor har de kjøpt inn sprøyter i ulike størrelser.

I tillegg til sprøyter og sprøytespisser sender Helsedirektoratet ut spritservietter til desinfisering av huden, bomullsdotter, plaster og avfallsbokser til brukte sprøytespisser, skriver de.

I en detaljert veiledningen for vaksinasjon i kommunene for vaksinen som må krever en «ultrakjølekjede», skriver FHI at kjølebokser og temperaturmålere komme i to forsendelser, og et eget informasjonsskriv om bruk av kjølebokser og temperaturmålere vil bli sendt ut samtidig.

To avtaler helt ferdige

Norge har hittil spikret ferdig to avtaler om videresalg av vaksiner fra EU via Sverige, og det jobbes med å få på plass en avtale for de siste fire vaksinekandidatene.

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström har sagt til VG at det vil komme minst 500.000 doser av Pfizer-vaksinen i første kvartal av 2021. Det er denne vaksinen som ligger lengst fremme i EU-godkjenningsprosessen, og som er vanskeligst å distribuere.

Resten av vaksineutstyret sendes ut til alle kommuner på et senere tidspunkt, sannsynligvis i februar eller mars 2021, skriver FHI i veilederen.

Fordi Pfizer-vaksinen må lagres så kjølig, er planen at Pfizer skal levere den til forskjellige steder i Norge. Overlege Are Stuwitz Berg i FHI har tidligere sagt til VG at det vil gjøres på denne måten - avhengig av at vaksinen blir godkjent:

– Vi vil også her ha en desentralisert lagring av vaksinene ved hjelp av de regionale helseforetakene. Helt konkret hvor disse fryselagrene vil være kan vi ikke si. Kommunene vil få vaksinen transportert helt frem, og når den kommer til kommunen er det ikke lenger behov for å lagre den i -70-frysere, men da har vaksinen holdbarhet på bare 5 dager, sa han.

Publisert
 1. Koronaviruset
 2. Vaksine
 3. Norge
 4. Pfizer
BT anbefaler

Krangel har splittet turistbygden. Nå prøver investorer igjen.

Hvit skjorte og stram slipsknute under fleecejakke. Og knallgule arbeidsshorts med refleksstriper.

Mest lest akkurat nå

 1. Vei er stengt i helgen: Flere bilister melder om kaos

 2. Han skjønte fort at tyveriet ikke var veldig godt gjennom­tenkt: – Den stikker seg veldig ut i trafikken

 3. Stabæk tok ledelsen: – Hvordan svarer Brann på dette?

 4. – Jeg vil heller ha en ferdigutdannet lege på 30 enn 25

 5. Far og sønn driver siste gjenværende nærbutikk på Hop

 6. Blir klærne rene på 30 grader? Vaskeeksperten svarer.