— Det er kjempevanskelig for meg. Jeg er ikke kriminell, jeg bare jobber, sier Sultan Belay Fsahe til Aftenbladet på pauserommet hos Solabakeren AS. Stemmen skjelver og han legger ansiktet i hånda når han ikke klarer å forhindre at tårene triller.

Papirløs

De siste åtte årene har han laget lapper, potetkaker, waldorfsalat og potetsalat på bakeriet. Han begynte som lovlig ansatt, og fikk skattekort til og med 2010. Arbeidsgiver antok dermed at alt var i orden.

Sultan Belay fra Eritrea søkte om asyl i Norge 31. mars 2003, i første omgang fikk han frist til å forlate Norge 13. oktober 2005. Etter flere anker slo UDI i 2010 fast at siste klage ikke ble tatt til følge.Likevel har han bodd i Sola og han har gått på jobb hver eneste dag. Selv sier han at han ikke kan reise tilbake til Eritrea, at det vil være for farlig for ham på grunn av en fortid i politikken. Både Noas og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger har støttet Sultan, og søkt om omgjøring av vedtak.

— Jeg har sovet dårlig alle de åtte årene jeg har vært i Norge. Har bare tenkt på papirene, sier Sultan, som bor sammen med sin samboer og tre barn (han er far til to av dem).

— Dette er et helvete for oss. Jeg jobber åtte timer hver dag. Jeg er ikke syk og ikke handikappet, men får ikke jobbe mer. Det er ikke bra. Jeg trenger bare penger og å jobbe for å passe på barna. Hvis jobben tar slutt, tar omtrent livet slutt, sier en fortvilet arbeidstaker.

Håpet på løsning

Heller ikke arbeidsgiver Bjørn Hagen tok beskjeden om at han må sparke Sultan godt. Bedriften hans fikk i tillegg en bot på 300.000 kroner.

– Jeg trodde ikke mine egne øyne, og måtte lese det flere ganger, sier Hagen.

— Dette er helt hull i hodet og hører ikke hjemme i et humant samfunn. Det er meningsløst, og det er derfor jeg har stått opp for Sultan, sier han.

— Men du visste du brøt loven. Hvorfor gjorde du det likevel?

— Fordi det har vært så mye politisk motsand at jeg håpet det skulle vippe i Sultans favør, sier Bjørn Hagen.

Det gjorde det altså ikke, og i går signerte Sultan oppsigelsen. Nå har han jobb ut februar.

— Jeg håper det skjer noe før 29. februar. Vi må håpe det beste, sier Hagen.

Les også : 300.000 kroner i bot for å ha asylsøker i arbeid (Aftenbladet.no)