Pris til kreftjeger

Får pris for hemmelig teknologi som kan gi enorme besparelser i kampen mot kreft.

Publisert Publisert

PRISVINNER: James Lorens (nr. to fra høyre) er tildelt Innovasjonsprisen 2011. Her sammen med Anders Haugland i Bergen Teknologioverføring (fra v.), Sveinung Hole i Sarsia Seed Management og daglig leder Richard Godfrey i Bergenbio. FOTO: Tor Høvik

  • Frode Buanes
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Professor James Lorens ved institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen mottok onsdag ettermiddag Innovasjonsprisen 2011.

— James Lorens har den amerikanske entreprenørånden. Han er en meget dyktig forsker som er veldig opptatt av å lete etter resultater med kommersielt potensiale, sier Anders Haugland som er daglig leder i Bergen Teknologioverføring (BTO).

Prisen ble delt ut under nyskapningskonferansen Grow som arrangeres på Hotel Norge i Bergen.

Gjør ny medisin billigere Ifølge prisutdelerne må de av forretningsmessige årsaker være tilbakeholdne med informasjon om vinnerbidraget.

Anders Haugland letter imidlertid litt på sløret.

— Prisen gis for en teknologi som kan spare ti millioner dollar for hver medisin man prøver å utvikle. Veien til å finne de riktige virkestoffene i en medisin er lang, og det er mange usikkerhetsmomenter. Den nye systematikken fjerner mange av disse, sier Haugland.

Han understreker samtidig at teknologien ennå ikke er ferdig utviklet.

Les også

Jakter gener i kampen mot kreft

— Trenger nye idéer Bedriftsmarkedsdirektør Henning Nordgulen i Sparebanken Vest gir gjerne vekk flere penger til forskere som James Lorens:

— Vi skulle ønske at enda mer skjedde i grensesnittet mellom fremragende forskning og næringsliv. Dette er et lite bidrag til å fremelske og synliggjøre gode idéer, sier han.

Nordgulen understreker at det er tvingende nødvendig både for Norge og Vestlandet at vi kommer opp med nye næringer.

— Vi kan ikke vinne på lavmarginproduksjon. Vi må være best på kompetanse. Vi skal fortsatt være god på offshore, fiske og maritime næringer, men vi må også få frem nye innovative og sterke idéer, sier han.

Prisvinner James Lorens er på utenlandsreise og kunne ikke selv motta prisen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Regngründere fikk pris

BT anbefaler

Mann skal ha voldtatt barnevaktene (14)

Han erkjenner ikke straffskyld.

LES SAKEN