Katastrofen tok livet av over 19.000 mennesker, flere enn 3200 av dem er fortsatt ikke funnet. Året som har gått har vært bortkastet, når det gjelder gjenoppbygging, mener Japans Røde Kors, skriver The Telegraph.

Jordskjelvet, som med en styrke på 9 (7 på den japanske skalaen, som går fra 0 til 7) var et av de kraftigste noen gang, forårsaket liten skade sammenlignet med tsunamien.

Fortsatt bor 330.000 mennesker i midlertidige boliger i byer som ble fullstendig utslettet da tsunamien veltet inn over nordøstkysten. Enkelte steder var bølgen som kom inn fra havet 38,9 meter høy.

Forskere har regnet seg frem til at bølgen på det verste hadde et trykk på 40 tonn per kvadratmeter. Det var nok til å ødelegge solide hus bygget i armert betong.

Bortkastet år

En av årsakene til at gjenoppbyggingen knapt har kommet i gang, er mangelen på en generalplan fra sentrale myndigheter.

— Regjeringen har foreslått forskjellige planer, men de har blitt møtt med sterk motstand fra lokale myndigheter og folk som ble direkte berørt av jordskjelvet og tsunamien, sier Tadateru Konoe, president i Japans Røde Kors, til nyhetsbyrået Reuters.

Uten enighet om en generalplan for rehablitering og rekonstruksjon, er det meget vanskelig bare å starte gjenoppbyggingsprosessen, mener Konoe.

— Et år er kastet bort i den forstand at de ikke har klart å nå frem til enighet, sier han.

Håper på byggestart i april

I byen Rikuzentakata, 400 kilometer nordøst for Tokyo, mistet 1555 av 24.240 innbyggere livet i tsunamien. 288 er fortsatt savnet.

Ordføreren i byen, Futoshi Toba, mistet kona i katastrofen.

— Frem til nå har vi arbeidet hardt for å møte de mest umiddelbare behovene, men vi har gjort ferdig byens rekonstruksjonsplan, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Han håper at man kan starte gjenoppbyggingen i april.

— Fra starten av det nye budsjettåret i april, tror jeg at vi vil være i stand til å starte arbeidet med gjenoppbyggingen, sier han på sitt midlertidige kontor.

Rådhuset i byens sentrum ble ødelagt av tsunamien og 70 ansatte omkom.

Innbyggerne i byen stiller større og større krav etter som tiden går, forteller Toba.

— Etter 11. mars var folk glade for å kunne drikke en slurk vann. Den neste dagen, kunne de drikke mer vann. Så kunne de spise en risbolle eller suppe.

Nå står utviklingen på stedet hvil, forteller ordføreren, og forklarer at det tar tid å bygge boliger fordi vi må etablere tomter i fjellet, bygge veier og sørge for vannledninger og strøm der.

— Vi må agere raskt og gjøre ting som folk kan se med sine egne øyne.