Anbefaler hytteiere i Sverige å vurdere flåttvaksine

Flått-ekspert anbefaler folk med hytte i Sverige som ferdes mye ute i skog og mark, å vaksinere seg mot TBE-viruset som smitter via flått.

Publisert Publisert
  • Kaja Korsvold
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Gunnar Hasle er lege, driver Reiseklinikken og har tatt doktorgrad på flått. Han anbefaler folk som har hytte i Sverige å følge svenske helsemyndigheters anbefalinger når det gjelder om man bør vaksinere seg.

— Sverige har langt større forekomster av flåttbåren TBE-Virus enn Norge. Det er flere hundre tilfeller hvert år, sier Hasle.

Nyere sykdom

Det flåttbårne TBE-viruset kan føre til sykdommen skogflåttencefalitt med hjernehinnebetennelse og 20-30 prosent risiko for varige nevrologiske skader. Sykdommen dukket opp i Norge først i 1998.

I Sverige er forekomsten størst sør for Stockholm og i områdene rundt Mälardalen. De senere årene har sykdommen spredd seg sørover og vestover, skriver det svenske Smittskyddsinstitutetpå sine hjemmesider.

- Jeg anbefaler folk å ta vaksinen hvis man er mye ute i skog og mark når man er på hytta i Sverige, sier Hasle.

— Hva med folk som seiler langs svenskekysten?

— Det får være opp til folk selv, men det er mikroskopisk sjanse hvis du ikke er mye ute i skog og mark.

Støtter ikke massevaksinasjon

Hasle støtter Folkehelseinstituttets anbefaling om at det ikke er nødvendig med massevaksinasjon mot TBE-virus i Norge. Det er bare syd i Vestfold, Telemark og sørlandskommunene ned til Flekkefjord at vaksine anbefales.

Legen reagerer imidlertid på at Folkehelseinstituttet ikke gikk ut og varslet da et barn ble smittet med TBE-virus i Østfold i fjor. Barnet fikk behandling på sensommeren i fjor. Symptomene gikk tilbake, og barnet ble skrevet ut av sykehuset etter kort tids behandling.

— Skal du være fullt beskyttet må du begynne vaksineringen minst et halvt år før sesongen. Man rekker bare to doser før denne sesongen, men man må ha tre doser for å få full beskyttelse. Jeg syns det er inkonsekvent, når man har en klar anbefaling for Sørlandet, at man ikke går ut med at det er dukket opp TBE-virus i Østfold. Så vidt jeg vet har dette ikke vært allment kjent i det norske flåttforskermiljøet.

- Følg de norske anbefalingene

Preben Ottesen i Folkhelseinstituttet vil også anbefale folk som ferierer mye i Sverige å vurdere vaksine.

— Sverige har en mye mer alvorlig situasjon enn oss. Det har vært mange hundre tilfeller i året. Særlig gjelder det sør for Stockholm. For nordmenn må de samme anbefalingene som på Sørlandskysten gjelde: Hvis du er mye ute i skog og mark og hvis du ofte blir blitt av flått, bør du vaksinere deg.

- Hvorfor gikk ikke Folkhelseinistuttet ut med informasjon om tilfellet i Østfold da det skjedde på sensommeren i fjor?

— Vi begynner arbeidet med vaksineanbefalinger i mars, før sesongen begynner. Vi skal få ut anbefalingene før påske.

- Er ikke det sent når vaksinen skal tas i tre omganger?

— Når man har tatt to doser er man 90 prosent beskyttet, det rekker folk fint før sommeren. Og det er ikke sikkert vi tar med Østfold, bare basert på det tilfellet som har vært, sier Ottesen.

Publisert