Nokias iPhone-utfordrer

Lokker med nytt slankt design, berøringsskjerm, ny åpen plattform og HD-video.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Nokia har dratt lanseringssløret av sin nye smarttelefonen Nokia N8. En mobiltelefon med berøringsfølsom skjerm, som på mange måter går rett i strupen på iPhone.

N8 er den første modellen som kommer med det nye operativsystemet Symbian ^3.

«Nokia vil tilby en forbedret brukeropplevelse med Symbian, og Symbian ^3 representerer det første steget i denne utviklingen», står det å lese i pressemeldingen fra det finske mobilselskapet.

I hvilken grad det her ligger en erkjennelse av at Symbian-plattformen har blitt hengende etter andre operativsystemer som Android og Apples iPhone OS, skal vi ikke spekulere i.

Men at dette er den første modellen som i det hele tatt ligner på en iPhone, og at den kommer vel tre år etter at Apple lanserte sin "bombe" i mobilmarkedet, er det liten tvil om.

Ei heller at våre naboer i øst har merket Apples inntreden i mobiltelefonverden.

Åpen kildekode Nokia har ikke uventet stor tro på den nye versjonen av Symbian, og mener at Symbian ^3 som er basert på åpen kildekode, «byr på rike muligheter for alle som ønsker å utvikle innhold».

Så vil tiden vise hva utviklerne rundt om i verden mener, og kan få til.

Og ja, Symbian ^3 åpner for multitasking, eller kjøring av flere programmer samtidig, slik også Apple har åpnet for i sitt nye iPhone OS 4.

Det skal i det hele tatt bli interessant å se hvordan N8 vil stå seg mot iPhone 4G som trolig vil entre butikkhyllene på cirka samme tid. Det kan fort bli noe av en skjebnekamp for Nokia.

Høyoppløste bilder Kameraet som sitter i N8 har hele tolv megapikslers oppløsning, Carl Zeiss-optikk og Xenon blits.

Det i en tid hvor det verste megapikselhysteriet omsider ser ut til å gi seg i kompaktkameraverden, hvor det nå fokuseres stadig mer på brikkestørrelse, lysfølsomhet og optisk kvalitet.

Hvor godt kamerat på N8 i virkeligheten er, ja se det vil først vår test kunne avsløre.

HD-video har åpenbart stått høyt på lista til Nokia, for her er mulighet for både å ta opp og redigere video i HD-kvalitet. Tilkoblet et hjemmekinoanlegg via HDMI-kabel, skal du kunne se HD-film med Dolby Digital Plus surroundlyd.

Også her kommer Nokia diltende etter. Konkurrenter som Samsung, HTC og Sony Ericsson har for lengs lansert flere modeller med både HD-kamera og mulighet for å spille av film i HD-kvalitet.

Vi må dog innrømme at vi ikke klarer å høre for oss den helt store kringlyden. Flerkanalslyd med en mobil? Her lukter det lyd-voodoo lang vei. Men bevares, en morsom mulighet.

Facebook og Twitter — samtidig Blant Nokia N8s øvrige egenskaper finnes støtte for bruk av web-TV-tjenester, påstått enkel bruk av sosiale medier med Facebook- og Twitter-mating i én visning på startskjermen (slik vi lenge har sett i HTCs Sense-system), samt kostnadsfri navigasjon med den siste versjonen av Ovi Kart.

Nokia N8 blir tilgjengelig i utvalgte markeder i tredje kvartal 2010, til en beregnet utsalgspris på omkring 370 Euro før avgifter og eventuelle subsidier, skriver Nokia i sin pressemelding.

Med én finger på kalkulatoren og én i været, betyr det trolig at vi snakker om en gatepris på nærmere 4000 kroner før mobiloperatørene har tatt subsidieringsbuksene på.

Så gjenstår det å se hvor langt Norge står fremme i lanseringskøen.

Publisert: