• Vi selger alt vi har, og mellom 85 og 90 prosent går til nordmenn, sier eiendomsmegler Sven-Olof Jacobsen.

Les også:

Blankskurte svaberg, solstreif og bølgeskvulp? Det er en del av drømmen for mange som er på jakt etter eget sommersted ved kysten. Stadig flere nordmenn kjøper fritidsbolig rett over svenskegrensen. Svak svensk krone, ingen boplikt og lav rente bidrar til at flere og flere nordmenn kjøper fritidseiendom på svensk side. Kosterøyene (Nord-Koster og Syd-Koster) er attraktive, men det er lite til salgs.

Eiendomsmegler Sven-Olof Jacobsen i meglerfirmaet Fastighetsbyrån i Strömstad har solgt fritidsboliger i 20 år.

– Koster er populært uansett konjunkturer. Markedet ble ikke påvirket av finanskrisen. Koster er dyrere enn det meste. Det er en fantastisk natur, klimaet er godt og du har det spesielle lyset. Og ikke minst: det er status å ha feriested på Koster, sier Jacobsen.

– Også stockholmerne kommer til Koster, sier han.

– Men samtidig har jeg i løpet av de siste 10 årene merket at folk har dårligere tid. Tilgjengelighet og bilvei helt frem er noe flere og flere etterspør. Det får du ikke på Koster, men i store deler av skjærgården utenfor Strömstad forøvrig kan man kjøre til de fleste av eiendommene. Og det er her jeg selger mest. På Koster er det generelt lite til salgs.

– Hvem er den typiske norske kjøper i den svenske skjærgården?

– Det er typisk et godt voksent par på 50 år. Ofte er det barnebarn på vei, og de ønsker seg et feriested til hele familien. Vi har også endel barnefamilier, men ikke med helt små barn. Ofte er det yngste barnet fra 10 år og oppover, sier Jacobsen.

Beliggenhet, beliggenhet

Og ønskene er de samme: beliggenheten betyr mest. Utsikt til sjøen, kort vei til badeplass, båtplass, avskjermet eiendom med gode solforhold og bilvei helt frem.

– I fjor var det generelt lite til salgs og mye negativ oppmerksomhet i mediene: Mange eksperter advarte mot å selge hytta om du ikke skulle skille deg eller dø. Nå er holdningen en annen, det er mer på markedet og veldig god etterspørsel. Forrige uke solgte jeg fem-seks eiendommer. Vi selger også helårsboliger som fritidseiendommer fordi det ikke eksisterer noen boplikt her, sier Sven-Olaf Jacobsen, som i fjor ble kåret til «Årets megler» i Sverige. –Ingen solgte flere eiendommer enn meg, sier han.

– Mer populært

Sverige og Spania er nordmenns foretrukne valg når det gjelder kjøp av fritidseiendom i utlandet.

Ifølge Prognosesenteret eier 16000 nordmenn fritidsbolig i Sverige, og flere er på jakt.

– Det er økende interesse for svenske fritidshus. De er til dels betydelig rimeligere enn norske. Men prisene på svenske fritidsboliger er på vei oppover igjen, så nå gjør man ikke lenger et kupp. Prisene presses opp av kjøpesterke nordmenn, sier Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

– Og det er fortsatt til dels uforståelig mye billigere å kjøpe fritidsbolig i for eksempel Bohuslän-området, men det er vanskelig å fastsette summen. Det varierer fra objekt til objekt. Man må gjøre en individuell vurdering, men prisene i skjærgården rundt Strömstad er betydelig lavere enn i både Vestfold og Østfold, sier Øye.

Salgsdirektør Kent Victor Syverstad i DnB NOR Eiendom anslår at man kan spare ca. 250000 kroner på en gjennomsnittshytte ved å handle på svensk side.