Oljeprisen har vaket rundt 60 dollar fatet siden midten av desember, men sank mandag til under 57 dollar fatet på det laveste. Den lå rundt klokka 14.30 på 57,48 dollar.

Dermed er prisen mer enn halvert fra årets toppnotering på 115,62 dollar, som ble nådd 23. juni — og den laveste på fem år.

Men vi skal ikke lenger tilbake i tid før oljeprisens normalnivåer lå lavere enn dagens bunn. Med unntak av ett år, lå oljeprisen på nivå med eller lavere enn dagens i de 14 årene fra 1995 til 2008, ifølge en oversikt fra Oslo Børs.

30 år siden sist

Prisen på Brent-olje har tidligere år vært enda høyere og hadde et foreløpig toppnivå våren 2011 på nesten 127 dollar fatet. Det markante prisfallet har i hovedsak funnet sted det siste halve året og henger i stor grad sammen med stor produksjon i Opec-landene og USA.

Forrige gang oljeprisen halverte seg var på midten av 1980-tallet, da landet ble kastet ut i en dyp, alvorlig økonomisk krise som endte med bankkrisen mot slutten av tiåret og starten av det neste.

30 år senere synes avgjørende forutsetninger for krisen å ha endret seg. Ingen snakker derfor nå om en økonomisk kollaps som på slutten av 1980-tallet, selv om lav oljepris skaper bekymring for investeringsviljen i petroleumssektoren.

Tåler 40 dollar fatet

Denne gangen viser flere analyser at Norge ikke trenger en oljepris på mer enn 40 dollar fatet - langt under selv dagens relativt lave nivå - for å balansere budsjettet. Det framkommer også i en nylig publisert analyse, basert på data fra kredittvurderingsbyrået Fitch og Citi Research.

— Det er det laveste nivået for alle oljeprodusentene ratingbyrået har sett på, skriver FT.

Andre land er langt verre stilt: Iran trenger en oljepris på 135 dollar fatet, Russland 105 og Venezuela 114,50, ifølge Fitch.

Pilene peker svakt nedover for norsk økonomi neste år, men de fleste analytikere tror på en myk landing med økonomisk vekst, fortsatt lønnsvekst og lav arbeidsledighet.