- De er bare kjeltringer og banditter, sier 50-åringen som ønsker å være anonym.

Nylig kom håndverkerne på døren hans i Åsane og ville vaske og male taksteinen. Det gjorde de med glans og til en fornuftig pris. Åsane-mannen ble imponert og gikk med på en ny avtale om et prosjekt i hagen til flere hundre tusen kroner. Samme kveld angret han på prisen, men tekstmeldingen hans om stans kom aldri frem. Arbeiderne troppet opp neste dag.

- Etter mye om og men ble vi enige om et forskudd. Jeg hadde protestert i over en time, men han som forhandlet ga seg aldri.

Til slutt var de nede i en fjerde­del av opprinnelig pris.

- Da tenkte jeg skitt au, en avtale er en avtale. Her lå det så mye i potten at jeg kjente meg sikker på at jobben skulle bli gjort ferdig, og betalte for­skuddet.

100.000 i det blå

Tre uker senere har ikke mannen sett snurten av verken forskuddet på drøyt 100.000 kroner eller håndverkerne.

- Det var helt hull i hodet. Jeg skjønner ikke hvordan jeg kunne betale inn forskuddet i det hele tatt, sier mannen.

Han er imidlertid ikke alene om å ha kjøpt tjenester fra ­useriøse håndverkere. Arbeidstilsynet, Skatt Vest, kemneren og politiet har allerede aksjonert i stor skala mot det som kalles steinleggere eller travellers.

- Vilkårene disse arbeids­takerne tilbys er ofte helt ­uakseptable, sier tilsynsleder Marita Scott i Arbeidstilsynet.

Tapte to mill.

Hun bekrefter at omreisende arbeidere fra Romania, Stor­britannia og Irland allerede har inntatt Hordaland i stor skala.

Flyers dumper ned i post­kassene, gjerne i villaområder og eneboligstrøk. Alt fra takvask til håndverkertjenester og stein­legging tilbys.

Og på tross av at fenomenet er velkjent fra før, er det mange som biter på.

Det viser også omsetningen til de som selger varene stein­leggerne trenger.

- Vi merker fort når steinleggerne kommer. De kjøper trailerlass på trailerlass og oppgjøret skal helst betales kontant. Omfanget er stort, forteller ­Jostein Waagen, daglig leder ved Steinsenteret på Askøy.

- I fjor nektet vi å selge til dem. Da tapte jeg rundt to ­millioner kroner i inntekter. Vi er nødt til å selge til dem for å overleve, sier Waagen.

Trenger tips

Mange av aktørene har skaffet­ seg organisasjonsnummer, bankkonto og visittkort for å fremstå som seriøse.

- Det har eksempelvis vært mye aktivitet på Morviksanden i Åsane. Sist helg var vi på Sandsli, og der myldret det av useriøse håndverkere. De flytter på seg med en gang de ser at vi er aktive i et område. Da må vi ut og lete etter dem. Det har vi ikke ressurser til.

For noen uker siden tok Skatt Vest arrest i mer enn 136.000 kroner på en steinleggers to bankkontoer, på grunn av uteblitt momsbetaling.

Kan bli ansvarlig

Skatteetaten fraråder på det sterkeste å kjøpe tjenester fra omreisende håndverkere.

- I slike situasjoner er det umulig å fremme reklamasjonskrav, sier Torkel Fure, leder for skattekrim i Skatt Vest.

- Kjøper du tjenester for mer enn 10.000 kroner kontant, kan du bli solidarisk ansvarlig for leverandørens skatte— og avgiftsforpliktelser, sier Fure, som antar at Skatteetaten går glipp av millionbeløp på grunn av de ulovlige håndverkerne.

Mannen i 50-årene som ble svindlet regner de drøyt 100.000 kronene som tapt.

- Nå har jeg bestilt norske håndverkere for å se på jobben. Ironien er at det kan bli billigere enn prisen fra de utenlandske, selv etter tapet.