- Det vil bli et konferansehotell med businesslounge i toppetasjen og god restaurant på gateplan. Hotellet skal ha nesten 240 rom og vil ifølge planene åpne i september 2016, sier Ernst Einarsen, som er administrerende direktør og medeier i Sartor Holding.

Ifølge Einarsen viser markedsanalyser at særlig oljebransjen på Sotra har behov for konferansefasiliteter og muligheter for mat og overnatting.

I dag finnes det et mindre hotell ved CCB-basen på Ågotnes, og Panorama hotell (tidligere Marsteinen) på Steinsland i Sund kommune.

Vil ha liv på kveldstid

- Vi baserer oss ikke utelukkende på oljebransjen. Vi har Straume industripark som nærmeste nabo, og håper dessuten å være et alternativ for alle som planlegger konferanser og seminarer i Bergensområdet, sier Einarsen.

Han avviser at Bergen sentrum er en magnet som det er umulig å konkurrere med.

- I den nye kystbyen tar vi sikte på å lage tilbud og aktiviteter som forhindrer at alt blir stille etter klokken fem om ettermiddagen.

I mars vil han søke Fjell kommune om rammetillatelse for det nye hotellet.

Sotraplassen

Utenfor det nye hotellet vil Sartor Holding bygge en grønn festplass som vil få navnet Sotra­plassen.

- Dette blir vrimleplass i selve kjerneområdet av kystbyen. Her skal det være grønne lunger, benker, uteservering og muligheter for arrangementer med plass til et par tusen mennesker, sier Einarsen.

VIL BYGGE HER: Thomas Skålnes (til venstre) og Ernst Einarsen foran stedet der de vil bygge hotell og en ny festplass.
ØRJAN DEISZ

De parkerte bilene som i dag legger bånd på området skal snart vekk. All parkering i sentrum av den nye kystbyen skal under jorden.

Allerede i november åpner en parkeringsgarasje under Sartor Storsenter, som blir Norges største parkeringsanlegg i fjell. Det vil ha plass til 1500 biler over fire etasjer.

Sartor Holding har brukt Klostergarasjen i Bergen sentrum som modell, men har bygget den mye større. Tolv kjappe heiser skal ta bilistene opp til ulike områder av strilebyen.

Få eiere

Einarsen mener at de tidlige investeringene i Sotraplassen, den gedigne garasjen og andre fellesområder er nokså unikt for Sotra kystby. Han mener det er vanskelig å tenke helhetlig.

- Svært ofte er det rett og slett for mange eiere med til dels sprikende interesser, sier Sartor-direktøren.

Selv har de fått til en kraftig konsentrasjon på eiersiden, der det i praksis bare er tre aktører som driver utviklingen av Sotra kystby. Foruten Sartor Holding, er det Thon-gruppen og Lie-gruppen.

Skal se naboen i øynene

- Vi har alle vært villig til å investere mye i infrastruktur og fellesområder i forkant. Det innebærer selvfølgelig en betydelig finansiell risiko, og vi vil ikke tjene penger på mange år ennå. Men vi tror det blir en god løsning for alle som skal bo i og rundt den nye kystbyen. Og som lokale eiere, hvor vi er flere generasjoner som har satset på dette, skal vi leve med de samme naboene og forsvare det vi når gjør også om 25 år, sier Einarsen.

Det er hans familie og Rennedal-familien, som eier halvparten hver av Sartor Holding. Ernst Einarsens far, John Einarsen og Erik Rennedal var i sin tid med å bygge Sartor Senter, og blant de første som drev forretninger i senteret.