For få minutter siden ble Aslam satt på et fly på vei til Europa og Norge, eskortert av to norske sivilkledde politimenn. Søndag 16. oktober i fjor ble han pågrepet nærmest ved en tilfeldighet og bragt i fengsel, da en politimann kjente ham igjen og visste at han var etterlyst internasjonalt via Interpol. Han har vært fire år på rømmen fra en dom på to års fengsel for drosjesvindel.

Aslam er nå på vei til Norge fulgt av to sivilkledde norske politimenn. De tre er ombord på flyet som lander i Europa. Fra dette stedet vil Aslam bli sendt med først fly til Norge, og vil trolig lande på Gardermoen sent i kveld eller i morgen tidlig.

Utsendelsen av Aslam har skjedd på rekordtid etter at High Court i Islmambad åpnet for utvisning av Aslam torsdag. Grunnlaget for utvisningen er at Norges største drosjesvindler har oppholdt seg i Pakistan på ulovlig grunnlag. Aftenposten avslørte for ett år siden at Aslam hadde skaffet seg et pakistansk ID-kort på feil grunnlag.

Hentet ut fredag

Det var i går fredag den 13. klokken 14.30 norsk tid at den norske ambassadebilen parkerte utenfor Adyala-fengselet i Rawalpindi vel 40 minutter utenfor Islamabad sentrum hvor det sitter nærmere 3000 fanger. Der ble Aslam tatt ut av fengselet av representanter fra Federal Investigation Agency (FIA), Pakistans immigrasjonsmyndigheter. På flyplassen i Islamabad ca 15 kilometer unna overtok de to norske politimennen ansvaret for Aslam etter at han var ført ut av immigrasjonskontrollen med sitt norske pass.

De forlot Islamabad halv to i natt, og var fremme i Karachi klokken 03.35. Planen var å reise med et fly til Europa klokken 05.00 i dag, men flyet var ti timer forsinket. Usman Zakria, en høyere offiser i FIA bekreftet at dag tidlig at utsendelsen av Aslam var effektuert, og at han ventet på et fly til Europa i Karachi. Det er også Zakria som underskrev ordren om å utvise Aslam.

Her er Mohammed Aslam avbildet rett før han føres i arresten. Via mobiltelefon blir han på dette tidspunktet intervjuet av en journalist i Ap.no.

Vel fremme i Norge vil han bli sendt rett til soning, og vil trolig måtte stå til rette for en ny siktelse som kan holde ham fengslet i flere år.Siden arrestasjon av Aslam i Kharian i oktober har det vært rundt 30 rettsmøter i ulike rettsinstanser i Pakistan. Aslam har selv reist en rekke saker i retten for å hindre en utlevering til Norge.

"Lille-Røkke" på rømmen

I Oslos drosjemiljø gikk Mohammed Aslam under navnet "Lille-Røkke", fordi han alltid gikk med store kontantbeløp på lommen. Han er den desidert største drosjesvindleren i drosjesaken som ble rullet opp fra 2003 i Oslo. Mannen skal ha kjørt svart for rundt 100 millioner kroner.

Høsten 2007 var spillet slutt. Han ble fratt alle drosjebevillinger, gikk konkurs og måtte møte til straffesak i Oslo tingrett. Januar 2008 ble han dømt til to års fengsel, men da hadde fuglen allerede fløyet til Pakistan sammen med pengene han hadde tjent. I Norge ventet allerede en ny politianmeldelse for mer svart drosjekjøring og bruk av andre identiteter. Blant annet skal Aslam ha kjørt drosje videre i navnet til en mann som var død.

Forsøk nr.1

Aslam ble hentet i fengselet av imigrasjonsmyndighetene i det pakistanske Federal Investigation Agency (FIA) 19. november i fjor. FIA jobber med immigrasjonskontroll og internasjonal kriminalitet i Pakistan.

Da de kom til flyplassen, ble de imidlertid stoppet på grensen da den pakistanske advokaten han hadde grepet inn. Det føderale politiet i Pakistan og den norske ambassaden bistod med å tranportere Aslam til flyplassen i dag. Planen var å sende Aslam til Norge. De hadde rukket å sjekke Aslam inn, før utvisningen ble stoppet.

Forsøk nr.2

En ny utvisningskjennelse ble fattet av High Court i Islamabad på lille julaften. I praksis betydde den at det ikke var noe i veien for at Pakistan kunne utvise Aslam. Grunnlaget var at han har oppholdt seg ulovlig i landet. Aslam har hatt pakistansk ID-kort. Han er norsk statsborger, og skulle ikke hatt et slikt ID-kort.

Da tjenestemannen kom til fengslet for å hente ham, manglet han de nødvendige papirer for å få ham. Dommeren hadde reist på ferie, og tok papirene med seg.

Aslam og advokaten anket avgjørelsen til ny behandling i High Court. Denne uken ble det påny avgjort av High Court i Islamabad at Aslam kunne utvises.

Ett intervju

Aslam har gjort et intervju med ap.no etter at han ble arrestert i Pakistan. Han hadde da denne forklaringen på hvorfor han ikke hadde kommet hjem til soning.

— Jeg har lest i avisen at det norske passet mitt er inndratt og at jeg har mistet det norske statsborgerskapet. Derfor har jeg ikke prøvd å komme til Norge. Jeg har ikke flyktet fra politiet. Nå vet jeg ikke hva som kommer til å skje.

På spørsmål om han fryktet fiender i Norge, svarte han slik:

— Nei, jeg frykter ingen.

Forsøkt kidnappet

Aftenposten har fulgt Aslams aktiviteter tett siden høsten 2006, også hans aktiviteter i Pakistan. Han har investert i flere eiendommer i Kharian-området. Blant annet har han eid et kjøpesenter og drevet et vekslingskontor.

Men livet har ikke alltid vært like enkelt. I Norge har han mange fiender. Høsten 2009 var det flere som reiste til Pakistan for å ta et oppgjør med mannen.

En annen norskpakistaner leide inn fire medhjelpere med våpen. Kidnapperen ble tatt av politiet, og risikerte streng straff. Etter fem måneder trakk Aslam anmeldelsen, og kidnapperen slapp ut av fengselet for to år siden. Ifølge kilder i Pakistan skal dette ha kostet kidnapperens familie en anselig pengesum, men Aslam selv har benektet dette.

Pakistansk ID-kort

For et år siden avslørte Aftenposten en kopi av Mohammed Aslams ID-kort fra National Database and Registration Authority i Pakistan, og vi kunne fortelle at han i praksis hadde skaffet seg status som pakistansk statsborger.

Dette satte fart i det norske arbeidet for å få mannen utlevert. En utlevering for dom kunne stoppe norsk politis planeren ny tiltale mot Aslam. Dessuten kunne avgjørelsen trukket i langdrag i det pakistanske rettsvesenet. Enkelte har antatt at en slik prosess vil ta opp mot et år.