Alt fra jegere, korrupte tjenestemenn og asiatiske storsmuglere er tatt i en sørafrikansk offensiv for å komme den ulovlige jakten til livs. Det dreier seg om komplekse nettverk som strekker seg fra jegeren i de sørafrikanske nasjonalparkene via storsmuglerne, til de sørasiatiske oppkjøperne.

  • Sakte men sikkert er vi i ferd med å bevege oss oppover og får nå tak i de viktigere personene, som ikke er av dem som trykket på avtrekkeren, sier statsadvokat Joanie Spies, til den sørafrikanske avisen Mail&Guardian.

Mer enn 200 neshorn har måttet bøte med livet i Sør-Afrika så langt i år for å tilfredsstille den store etterspørselen etter neshorn. Svært mange av hornene finner veien til det asiatiske markedet, hvor de er mer verd enn sin vekt i gull.

Utrydningstruet

Asiatiske kunders tro på hornet som et vidundermiddel mot svært mange plager og at det virker potensfremmende, er blitt neshornets tragiske skjebne. I flere områder i det østlige og sørlige Afrika er dyret utryddet.

Den sørafrikanske påtalemyndigheten har iverksatt et såkalt Neshorn-prosjekt, som leder innsatsen mot krypskytteri. Denne gruppen har avdekket omfattende korrupsjon innenfor systemene som var ment å beskytte dyrene.

Neshorn-prosjektet består av politifolk, soldater, jurister og miljøaktivister.

Private aktører i safaribransjen, voktere i nasjonalparker og veterinærer er blant de arresterte. Myndighetene har arrestert profesjonelle jegere og helikopterpiloter som har deltatt i jakten, men også den lille bonden som ser sitt snitt til å gjøre store penger ved ulovlig jakt.

Både vietnamesere og thailendere er arrestert etter å ha forsøkt å smugle horn ut av landet.

Smuglerne benytter seg av ruter gjennom nabolandene, både til havnebyen Beira i Mosambik hvor kontrollen med containere som sendes ut av landet er dårlig, og gjennom Zimbabwe og Zambia. Mye blir også forsøkt smuglet fra den internasjonale flyplassen i Johannesburg.

— Velorganiserte nettverk

Det største markedet for den illegale handelen med neshorn og elfenben er for tiden i Vietnam, opplyser etterforskere til den sørafrikanske avisen.

— Ressursene som trengs for å koordinere transport av illegalehorn fra Sør-Afrika til Vietnam levner liten tvil om at det er store, velorganisertenettverk involvert, sier Naomi Doak i gruppen TRAFFIC i Vietnam, som arbeiderfor å bevare det biologiske mangfoldet.

Men toppfolkene i de organiserte syndikatene er vanskelige å få has på, innrømmer Spies.

  • Å få has på et syndikat krever at man trenger gjennom tre eller fire lag med kriminell virksomhet, sier hun.

Dersom man blir tatt for krypskytteri i Sør-Afrika er dommen streng. I januar ble tre mosambikere dømt til 25 år i fengsel etter å ha blitt tatt med nylig avsagde neshorn, gevær og en øks i den verdenskjente Kruger National Park.