På denne tomten på Ljan lå det tidligere en enebolig med svær frukthage. Nå er hagen erstattet med to boliger med minimalt uteareal. Utbyggeren her er Beliggenhet Eiendom, som har spesialisert seg på fortetting og omsetter for en halv milliard i året.

– Det bygges i snitt 5000 leiligheter i Oslo hvert år, mens tallet for småhus ligger på 250 pr. år. Av dette er rundt 100 eneboliger. Behovet for eneboliger er skrikende, sier daglig leder i Beliggenhet, Espen Fasting.

Hva synes du om fortettingen? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken, eller på våre facebooksider!

Ikke mer plass

– Jeg er glad for at det ikke er plass til flere boliger her nå, sier nabo Finn Westby.

Det var stille og rolig i et romslig område da vi flyttet hit.

På den ene siden av huset til Westby ble en tømmervilla erstattet med ni boliger. På den andre siden er det nå visning av den siste boligen av to boliger som selges fra den tidligere frukthagen i Peder Holters vei 35. Prisantydning er 8,5 millioner kroner.

En rundtur i området på Ljan og Nordstrand viser en kraftig fortetting.

Prispress

– Folk selger unna tomter i hagen. Så selger de huset. Man kan ikke forvente annet med de boligprisene som er nå, sier Finn Westby.

Han har bodd på Ljan i 20 år.

– Det var stille og rolig i et romslig område da vi flyttet hit. Men nå håper jeg at vi er ferdig med fortettingen akkurat her, sier Westby.

Marianne og Baard Lund er naboer, men er innom på visning for noen venner. De har selv ikke latt seg friste av å selge ut tomt i hagen.

– Men jeg skjønner jo at folk selger unna hagen. Det er bare sånn det blir når det er for lite tomter, og prisene blir tilsvarende høye, sier Baard Lund.

Prekært behov

Ifølge tall fra Plan— og Bygningsetaten i Oslo kommune var en kun en av ti godkjente boliger i fjorårets 11 første måneder av typen enebolig.

Beliggenhet Eiendom AS har spesialisert seg på fortetting av villaområder, og Espen Fasting mener situasjonen for eneboligmarkedet er prekær.Han mener Oslo aldri vil ta igjen dette etterslepet som bidrar til å presse prisene for eneboliger oppover.

– Eneste mulighet er å stjele en tomt innimellom andre eneboliger, sier Fasting.

Satser bevisst

Beliggenhet er den største aktøren i Oslo på fortetting i villastrøk, og har rundt 30 prosent av markedet. De satser bevisst i markedet i den høyeste delen av prisskalaen, og har en årlig omsetning på rundt 500 millioner kroner.

Folk selger unna tomter i hagen. Så selger de huset.

– Vi bygger nærmere 80 enheter i året til en snittpris på 8–9 millioner kroner, sier Fasting.

De har bevisst satset på sentrale strøk på Oslo Vest, Nordstrand og Ljan. Som regel blir tomtene ledig når veletablerte par i 60-årsalderen vil flytte inn i leilighet. Da selges huset, og frukthagen gir plass til flere boliger.

– Vi har et jevnt tilsig av tilbud, sier Fasting.

Færre klager

Selskapet bygde tidligere også leilighetskomplekser i villaområder.

– Da ble det mye bråk med naboer. Etter at småhusplanen kom, har vi holdt oss til eneboliger og tomannsboliger. Nå har det roet seg med klager, sier Fasting.

Han tror de kan holde på med fortettingen i villastrøk lenge.

– Men hvis man åpnet for bygging innenfor markagrensen, ville luften gått ut av prisballongen, mener Fasting.

– Ikke aktuelt

Byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (h), sier at det er uaktuelt.

– Dessuten må all infrastruktur bygges opp fra bunnen, hvis vi hadde valgt å bryte markagrensen. Tomtene ville blitt ekstremt dyre. Men vi jobber med regulering av Gjertsrud/Stensrud-området. Her kan det bli bygget 7000 boliger hvor brorparten kan bli eneboliger og småhus, sier Folke Fredriksen.

Har du tips om boligmarkedet? Send oss en e-post!

Nabo Finn Westby så tidligere en frukthage på andre siden av veien. Nå har to nye funkisboliger fått plass her.
MORTEN UGLUM