- Det er ikke det at vi ikke har det godt økonomisk. Vi har penger i banken. Det er mer følelsen av å se hvordan selskapet og de ansatte er blitt behandlet. Det demper mye av gleden, forteller Øystein Gismervik.

I 2008 solgte han og familien rundt 70 prosent av Wema System til oppkjøpsfondet Norvestor. Ifølge Gismervik satt familien da igjen rundt 200 millioner kroner og en eierpost på 28 prosent i bedriften som lager sensorer til lastebiltanker.

De har vært en katastrofe for selskapet.

Wema-gründer Øystein Gismervik

Tirsdag ble det kjent at det amerikanske industrikonsernet MEAS kjøper hele Wema System fra Norvestor og Gismervik-familien. For det betaler amerikanerne nærmere 700 millioner kroner.

- Vi ble ikke hørt

Gismervik har ikke jobbet i Wema siden 2011. Han forteller at gründerfamilien raskt havnet på kant med Norvestor.

- De har vært en katastrofe for selskapet. Vi som var gamle eiere ble ikke hørt, sier Gismervik.

Han mener dårlige investeringer og strategiske beslutninger har kostet Wema veldig mye. Konkret viser han blant annet til at selskapet skal ha mistet mange mindre kunder fordi de satset på storkunder.

Føler seg presset

Før salgssummen skal fordeles mellom Norvestor og Gismervik-familien, skal en relativt stor gjeld trekkes fra.

- Norvestor har også presset oss til å inngå en avtale som sikrer dem en ganske god avkastning før vi får avkastning på vår investering, sier Gismervik.

Han anslår at familien kan få rundt 30 millioner kroner for eierposten på 28 prosent.

Avviser kritikken

Øyvind Aasbø er partner i Norvestor og har vært styreleder i Wema. Han mener det er vanskelig å forholde seg til kritikken fra Gismervik.

- Det er vi som har bidratt når de andre aksjonærene og banken har trukket seg. All finansiering har kommet fra oss.

Han undres også over at Gismervik er misfornøyd med hvordan salgssummen skal fordeles.

- Det var de som kom med avtalen. Vi aksepterte forslaget.

Stor på sensorer

Aasbø mener det var naturlig å selge Wema etter seks år som eier.

- Nå følte vi at timingen var rett. Selskapet har vist en fantastisk utvikling over tid og det kom en industriell kjøper med gode motiver, sier han.

Kjøperen, Measurement Specialities, driver også innen sensorteknologi.

Norvestor-partneren vil ikke gå inn på detaljer om hvilken avkastning de har hatt siden de kjøpte Wema i 2008.

- Men den er ikke på linje med det vi normalt har som målsetting for våre investeringer. Tatt i betraktning av at vi ble rammet av finanskrisen en måned eller to etter at vi kjøpte selskapet — og omsetningen ble halvert - synes jeg likevel vi skal være fornøyde.

Sjefen roser Norvestor

Administrerende direktør i Wema System AS, Bjørn Frivik, er full av lovord om oppkjøpsfondet som havnet på kant med selskapets gründer.

- Norvestor har vært en utmerket partner for oss og har gitt oss muligheten til å globalisere selskapet og utvikle vårt produktspekter, forteller Bjørn Frivik.

De siste årene har omsetningen økt kraftig. Mens bedriften i 2009 hadde 60 ansatte og en omsetning på 135 millioner kroner, omsatte selskapet i fjor for ca. 590 millioner kroner og har nå 350 ansatte.