— Dette er Superbowl for spillbransjen, sa Sonys amerikanske toppsjef Jack Tretton da han åpnet Sonys pressekonferanse før E3-messen i Los Angeles natt til tirsdag. Og han kunne ikke vært mer nøyaktig.

I løpet av denne uken blir det avgjort hva spillkulturen har å by på det neste året, og spenningen er elektrisk. Men metaforen hans passer enda bedre som en beskrivelse av det som skjedde i Los Angeles i natt, nemlig slaget mellom de to gigantene Microsoft (Xbox) og Sony (Playstation).

Og Tretton hadde grunn til å smile da superbowlfinalen var over.

Svakt fra Xbox

Microsoft fikk gleden av å starte, og det ble raskt klart at de ikke hadde til hensikt å vinne. Ingen ny maskinvare (det hadde de for så vidt bekreftet på forhånd) og få spilltitler som fikk øyebrynene til å heve seg i salen. Det virket i det hele tatt nokså påtakelig at Xbox360 nærmer seg avløsning, og at luften allerede er i ferd med å gå ut av ballongen.

Deres beste forsøk på å skape magi var presentasjonen av det såkalte Smart Glass-systemet, som lar Xbox-spillere bruke smarttelefonen eller nettbrettet som kontroller, altså omtrent det samme som Nintendo ga oss en sniktitt på i fjor, og vil la publikum prøve på messegulvet i år.

Samt utviklingen av Xbox som mediesenter, noe som nok er mer interessant for amerikanske gamere enn for norske, ettersom det neppe vil bli fremforhandlet rettigheter for det norske markedet for alle de ulike film-, TV- og musikktjenestene med det første.

Litt mindre svakt fra Playstation

Sony tok, i rettferdighetens navn, ingen knusende seier over rivalen. Men de satset hardt på sine kommende spilltitler og hadde da også med seg noen godsaker i striesekken.

Tretton åpnet showet med en spilltittel mange har ventet på, en helt ny tittel fra skaperne av det høyt elskede spillet Heavy Rain. Det har fått navnet Beyond og ser ut til å bevege seg litt utenfor det opptråkkede sporet med førstepersonskytere der alt går ut på å drepe utenlandske soldater.

Et nytt God of War-spill hadde de også med seg, samt The Last of us, en tittel som ser svært lovende ut.

Pussig

Sonys overraskende og litt pussige øyeblikk kom da en dame satt i en slags havfruepositur på gulvet foran en bevegelsessensor og bladde i en virtuell eventyrbok av J. K. Rowling.

Sony hevder å ha gjenoppfunnet eventyrboken. Det kan de kanskje ha rett i. Teknologien er spennende, for all del, men det gjenstår å se hvor mange bøker som vil bli utgitt over denne lesten.

Sony hadde heller ikke unngått å legge merke til Nintendos nye konsoll, og varslet at deres ikke bestselgende håndholdte konsoll, PSVita, i fremtiden både vil kunne brukes til å spille direkte mot spillere som bruker PS3, eller til å brukes som kontroller i seg selv.

Nintendo i kveld

Klokken 18 norsk tid begynner den siste av de tre store, Nintendo, sin pressekonferanse. I år er forventningene kanskje størst rundt denne.

Nintendo gravlegger nå Wii-konsollen til fordel for en helt ny nestegenerasjonskonsoll, WiiU, som skal leveres med en eller flere store, trykkfølsomme skjermer som skal brukes som håndkontroll.

Nintendo er dessuten kjent for nyskapende og spennende spilltitler. Så når dagen er over, er det slett ikke umulig at Nintendo kan utropes til vinner av årets E3. For til syvende og sist handler det om opplevelser og om hvilke spilltitler som blir tilgjengelige til de ulike konsollene i året som kommer.

Da er det liten tvil om at Xbox foreløpig har trukket det korteste strået.

Så hvis E3 er Superbowl, slik Tretton hevder, kan vi vel egentlig ikke si at finalen er over før i kveld. Men semifinalen – den gikk til Sony.