Den britiske avisen The Sunday Times skrev søndag at Facebook har hatt tilgang til tekstmeldingene til brukere som har installert applikasjonen deres på smart-telefonen sin.

Den samme avisen skriver også at Facebook innrømmer å ha benyttet seg av tilgangen, og lest enkelte brukeres tekstmeldinger som del av utviklingen av Facebooks egne meldingstjeneste.

— The Sunday Times har kommet med en kreativ konspirasjonsteori. Påstanden om at vi leser brukeres tekstmeldinger i hemmelighet er latterlig, skriver Frida Löwengren, som er Facebooks kontaktperson i Norden, i en e-post til Aftenposten.no.

Hun mener det kommer klart frem på sidene til applikasjonen i Android Market hvilke vilkår som gjelder.

Har tilgang til tekstmeldinger

Den noe spesielle tilgangen skal bare gjelde brukere av Googles mobiloperativsystem Android . På Facebook-applikasjonens side på Android Market er det listet opp hvilke tilganger du gir applikasjonen når du installerer programmet. Der står det blant annet: Tillater appen å lese tekstmeldinger lagret på enheten eller SIM-kortet. Skadelige apper kan få tilgang til å lese dine private meldinger.

Facebook er ikke den eneste populære applikasjonen som har denne tilgangen.

Nettsiden ZDNet har laget en oversikt over hvilke tilganger et knippe populære applikasjoner ber om.

Bildetjenesten Flickrs applikasjon krever også tilgang til tekstmeldingene dine. Det populære spillet Angry Birds vil vite hvem du ringer, i tillegg til Facebook, Youtube og Tweetdeck.

Los Angeles Times har tidligere skrevet om tjenesten Twitter, som laster opp hele telefonboken din og lagrer den i 18 måneder dersom du ber om å få se hvilke av vennene dine som bruker tjenesten.

- Har ikke brukt tilgangen

— Vi har ikke brukt denne tilgangen til annet enn veldig begrenset testing. Dersom vi skulle gjøre dette, vil det være åpenbart for våre brukere hva som skjer, skriver Facebooks kontaktperson Löwengren, og viser til en funksjon som kan komme på et senere tidspunkt.

- Er det i teorien mulig for en person i Facebook å lese innholdet i brukeres tekstmeldinger?

— Som jeg svarte i tidligere vil ikke Facebook benytte seg av dette uansett om det tekniske er på plass. Hva det i så fall vil innebære vil vi gi brukerne beskjed om, skriver Löwenbeck.

Jeg kan ikke se noen grunn i det hele tatt til at Facebook skal ha tilgang til tekstmeldingene til brukerne sine

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet

- Så dere har muligheten til å gjøre dette?

— Jeg forstår at du gjerne vil ha et ja eller nei, men det som er relevant her er om dette kan skje. Svaret er da nei, skriver Löwengren, før hun senere kommer med dette svaret etter gjentatte spørsmål fra Aftenposten.no om noen i Facebook kan lese tekstmeldingene til de som har installert applikasjonen:

— Nei, det er ikke mulig for en person i Facebook å lese tekstmeldinger hos brukerne.

— Facebook følger selvfølgelig alle lover og regler, og verner om brukerenes sikkerhet. Deres sikkerhet og opplevelse kommer alltid i første rekke når vi utvikler Facebook og prøver nye funksjoner, skriver Löwengren.

Datatilsynet er skeptisk

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, er skeptisk til at Facebook trenger tilgang til tekstmeldingene dine.

— Hvis det er slik at de skal teste et nytt system så bør de gjøre det mer lukket, sier Thon til Aftenposten.no.

— Jeg kan ikke se noen grunn i det hele tatt til at Facebook skal ha tilgang til tekstmeldingene til brukerne sine, det er to forskjellige tjenester. Mobiltelefonen er bare noe du bruker for å komme inn på Facebook. Det blir som om Facebook skulle fått tilgang til e-postkontoen din hvis du logger deg inn fra en PC. Det høres ikke bra ut, sier Thon.

— Kan man stole på store selskaper som Facebook?- Jeg skal ikke si at man ikke kan store på selskaper som Facebook, men samtidig må man være skeptisk det store selskaper foretar seg. Man må gjøre egne undersøkelser. Det skal svært gode grunner til for at Facebook skal ha tilgang til tekstmeldingene dine, spesielt innholdet i dem. Jeg er skeptisk til lovligheten i et vilkår som sier at de kan gjøre det, hvis det stemmer det du sier, sier Thon.

Han stiller også spørsmåltegn ved hva det egentlig vil si at Facebook krever tilgang til tekstmeldingene på en brukers telefon.

— At de får tilgang til tekstmeldinger, hva betyr egentlig det? Det er ikke enkelt å være bruker og skulle sette seg inn i dette. Men det er et gyldig prinsipp at hvis du ser en applikasjon som ber om mer enn den trenger for å gi deg tilgang til tjenesten, så er det grunn til å være skeptisk til det, sier Thon.