Spania har til nå avvist at de vil be EU om et kriselån, og lørdag gjentok myndighetene i landet at de ikke har til hensikt å be om økonomisk bistand.

— Det er ingen endring, sier en talskvinne for det spanske finansdepartementet.

Fredag hevdet imidlertid flere høytstående EU-kilder at Spania kommer til å krype til korset og be om hjelp for å styrke bankene, og at en forespørsel om dette ville komme under en telefonkonferanse mellom finansministrene i eurosonen lørdag ettermiddag.

Forventer bønn om hjelp

Temaet for konferansen er den spanske bankkrisen, og tidligere lørdag uttalte EU-tjenestemenn at de forventer en begjæring fra Spania om kriselån «når som helst».

— Vi forventer at Spania kommer til å formulere en begjæring om hjelp for å rekapitalisere banksektoren, sier visepresident i Den europeiske sentralbanken (EBC), Vitor Constancio, i et intervju med portugisisk radio, ifølge BBC.

Men statsminister Mariano Rajoy har hittil insistert på at en beslutning om hva Spania vil gjøre, først vil bli tatt etter at resultatet fra en uavhengig bankrevisjon foreligger om to uker.

- Trenger 300 milliarder

Tysklands mektige sentralbanksjef, Jens Weidmann, oppfordrer Spania til å tenke seg om på nytt og be om økonomisk hjelp for å komme seg ut av bankkrisen.

— Hvis Spania føler seg overveldet av sine finansielle behov, bør det bruke instrumentene som er blitt etablert for nettopp det, sier Wiedmann i et intervju med Welt am Sonntag.

I så fall kan Spania bli det fjerde landet som ber om finansiell hjelp siden gjeldskrisen i Europa startet for to år siden.

Spanias vaklende banker trenger minst 300 milliarder kroner i fersk kapital, ifølge beregninger gjort av Det internasjonale pengefondet (IMF). Beregningene bygger på stresstester som de spanske bankene har vært gjennom.

Testene viser at kun landets to største banker, BBVA og Banco Santander, er solide nok til å klare seg. Resten av den spanske banksektoren når ikke opp til kravene, heter det i en uttalelse fra IMF.

Større behov

Men i realiteten er kapitalbehovet trolig enda større fordi bankene må ha nok penger til å klare seg også dersom det går verre enn ventet, advarer en tjenestemann i IMF.

— I våre øyne er stresstestene en god indikator, men de angir i bunn og grunn et gulv for hva som trengs, sier tjenestemannen.

USAs president Barack Obama understreket fredag at de politiske lederne i eurosonen må handle raskt for å få kontroll over den galopperende gjeldskrisen, og oppfordret dem til å spytte penger inn i kriserammede banker «så fort som mulig» for å hindre bankkollaps.

— Det er helt og holdent opp til de europeiske lederne å gjøre. Heldigvis forstår de alvoret i situasjonen og at det er viktig å handle raskt, sa han videre.

Obama frykter at en resesjon i Europa vil påvirke hvordan den amerikanske økonomien innhenter seg.