– Den kommende uken blir avgjørende. Det var et helt riktig tidspunkt å få møtt dem på, sier Giske til Aftenposten i etterkant av møtene med næringsminister Anand Sharma og finansminister Pranab Mukherjee.

Han sikter til at det på fredag er ventet at indisk Høyesterett vil komme med uttalelser knyttet til mobillisensene i India. Og i begynnelsen av neste uke vil trolig teletilsynet offentliggjøre detaljer om når og hvordan mobillisensene skal auksjoneres bort.

Ifølge dommen fra Høyesterett i februar utløper lisensene allerede 2. juni. Men myndighetene har tidligere uttalt at de trenger minst et år for å få arrangert auksjonen. Hvis dette opprettholdes må Uninor og de andre som mistet lisensene sine legge ned driften, mens de venter på auksjonen.

Giske mener ikke minst møtet med Mukherjee var viktig. Det er nemlig han som leder statsrådsgruppen som skal rydde opp i saken.

– Måneder uten frekvenser

– Det er viktig at tildelingen av de nye lisensene skjer samtidig med at de gamle lisensene inndras. Hvis ikke kan vi risikere at Telenor og de andre som mistet lisensene sine i flere måneder vil være uten tilgang til mobilfrekvenser. I så fall vil 42 millioner kunder forsvinne, sier Giske som sier til Aftenposten at han opplevde at de indiske ministrene hadde forståelse for dette argumentet.

Det andre argumentet han løftet frem var at det legges til rette for at også de små teleselskapene i India, som Telenor-datter Uninor, har en sjanse til å nå frem i auksjonen.

Han peker også på at det har betydning at staten eier 54 prosent av Telenor og at det er mye på spill. Telenor har investert 15–20 milliarder kroner i India.

– At staten er stor eier gir saken en ekstra dimensjon. India er opptatt av økte investeringer til landet. Hvis ikke denne saken løser seg blir det vanskelig å motivere andre til å investere tungt i India, sier han.

– Telenor kan ikke lastes

Korrupsjonseksperter har uttalt at Telenor burde visst at det var en risiko for at selskapet kunne få problemer i India. Giske avviser blankt at Telenor kan lastes i denne saken.

– Også den indiske finansministeren var klokkeklar på at det ikke er Telenors feil at de har havnet i denne situasjonen, sier Giske som ikke er den eneste fra regjeringen som prøver å hjelpe Telenor.

Tidligere har både fornyingsminister Rigmor Aasrud og statsminister Jens Stoltenberg har også tatt opp saken med sine indiske kolleger.

Den norskindiske Asia-forskeren Amit Shrivastava mener det er viktig at norske myndigheter på høyeste politiske nivå engasjerer seg

– I og med at staten er dominerende eier er det er gunstig at den norske regjeringen tar tak i dette. Derfor er det fint at Giske har tatt initiativ, selv om han godt kunne vært raskere ute, sier han.

– Dialog og diplomati

Han advarer mot å gå for en tøff konfrontasjonslinje i kontakten med indiske myndigheter

– Det må dialog og diplomati til, sier han.

Shrivastava tror det beste Telenor kan oppnå er å prøve å få til en slags rabatt for investeringene de har gjort – som kan trekkes fra i auksjonen.

Han påpeker at det også fremover vil bli mye politisk uforutsigbarhet i India med intens valgkamp i flere viktige delstater.