Du kan like gjerne venne deg til de nye teknologibegrepene i TV-verden først som sist.

På forbrukerelektronikkmessen IFA i Berlin har OLED og firedobbel skjermoppløsning, såkalt 4K, vært de store snakkisene på messegulvet den siste uken.

Jakter økt profitt

I et skviset marked der knapt noen tjener penger, jakter produsentene på ny teknologi som kan øke betalingsviljen og få kundene til å bytte ut den tre år gamle flat-TV-en.

Så gjenstår det å se om løftet i bildekvalitet som OLED og 4K utvilsomt gir, er stort nok til å bli den margindriveren 3D aldri ble.

Svindyrt

Sikkert er det at flere produkter allerede er på vei ut i markedet. Skjønt stiftelsen Elektronikkbransjen tror ikke det vil bli solgt flere enn 3000 OLED TV-er i Norge før nyttår, og 20.000 eksemplarer i løpet av 2013.

Det setter prisene en effektiv stopper for. Samsung og LG vil trolig forlange 60-70.000 kroner for sine 55-tommer store OLED-TV-er, mens LG har prissatt sin 84 tommer med 4K-oppløsning til 130000 kroner.

Ny TV-standard

Med til 4K-historien hører også at økt skjermoppløsning setter større krav til signalkvaliteten. Selv om 4K-standarden nylig ble godkjent av International Telecommunication Union (ITU), og signalene fra både innholds— og utstyrsprodusenter er positive, vil det trolig ta flere år før 4K blir en kringkastet realitet.

Innholdet er konge

I mellomtiden vil mye handle om hvem som kan tilby det mest attraktive innholdet i et medielandskap der strømmingsteknologien åpner for nye distribusjonsformer.

På IFA kunne amerikanske HBO, kjent for prisbelønte TV-serier som Game of Thrones og The Sopranos, avsløre at deres nye satsning HBO Nordic vil bli forhåndsinstallert som en egen app på Samsungs smart— TV-er.

Kamera med SIM-kort

IFA-messen er mer enn store og flate TV-er. I skyggen av smarttelefonenes suksess har salget av kompaktkameraer stupt.

Folk vil dele bildene. Med det samme, og uansett hvor de måtte befinne seg. Det har Samsung skjønt.

På IFA lanserte de Galaxy Camera. Verdens første kompaktkamera som kombinerer Googles operativsystem Android med innebygd SIM-kort.

Og det bare kort tid etter at Nikon slapp sitt Android-kamera Coolpix S800c, som mangler nettopp SIM-kort muligheten Galaxy-kameraet gir.

Har du ikke tilgang på trådløst nettverk, er det bare å laste opp bildene på Facebook eller Twitter via mobilnettet. Et kamera med smartmobilferdigheter.

Skjønt ringe med Samsung-kameraet kan du ikke. Vi tipper det ikke går lang tid før de tradisjonelle kameraprodusentene kaster seg på SIM-kort— og smartkamerabølgen.

Mobile nyheter

På mobilfronten vakte lanseringen av den storvokste Samsung Galaxy Note II med 5,5 tommer skjerm og en egen penn som lar brukeren skrive rett på skjermen, stor oppmerksomhet.

Knappe to uker før Apple forventes å slippe sin nye iPhone. Sony benyttet IFA-messen til å slippe intet mindre enn tre nye mobiltelefoner, nærmere bestemt Xperia T, Xperia V og Xperia J.

Den største Sony-nyheten var likevel det første nettbrettet i Xperia-serien. Xperia Tablet S er et Android-basert nettbrett med 9,4 tommers skjerm med 1280 x 800 bildepunkters oppløsning.