Denne gangen kommer vi med en «definitiv beslutning», sa lederen for «Eurogruppen», Luxembourgs Jean Claude Juncker før nattens møte blant finansministrene i de 17 landene i EU som har felles valuta. -Vi blir enige fordi vi må bli enige, lovet Frankrikes finansminister, Pierre Moscovici.

Men for annen gang på 10 dager gikk finansministrene fra hverandre uten resultat, etter et maratonmøte som varte i nesten 12 timer, til klokken 04.30 i morges.

EU mot IMF

Hovedproblemet nå er krangel mellom EU og Det internasjonale pengefondet, IMF, som også har gitt Hellas kriselån. IMF har i følge sine statutter ikke lov til å låne ut penger til land som ikke har en realistisk langsiktig plan for sin økonomi. I Hellas’ tilfelle må det, i følge IMF, innebære at EU ettergir noe, eller kanskje mye av gjelden til Hellas.

Men det er politisk uspiselig i Tyskland, i hvert fall før valget neste høst. Ja, Tysklands finansminister Wolfgang Schauble hevder til og med at det ville være ulovlig å ettergi gjeld.Denne uenigheten om en langsiktig løsning blokkerer også utbetaling av kortsiktige kriselån.

Tom statskasse

Den greske regjeringen har for lengst sluttet å betale alle regninger annet enn lønninger og pensjoner, og bunnen av statskassen er godt synlig. Eurolandene laget sist vår en stram utbetalingsplan for sitt kriselån til Hellas, slik at presset på landets politikere skulle opprettholdes. Men da Hellas valgte å holde valg og arbeidet med nye reformer i økonomien gikk i stå, ble alle penger holdt tilbake.

Derfor er det ikke overraskende at man nå kan se på økonomiske, sosiale og politiske oppløsningstrekk i landet.

Hellas leverer

Det nye denne gangen er at eurolandene for første gang er enige om at den nye greske regjeringen har levert. Vidtgående reformer i det stivbeinte arbeidsmarkedet ble søndag for en drøy uke siden fulgt av vedtak om nye budsjettkutt.

Hellas har i løpet av de siste årene satt nær verdensrekord på dette området; selv pensjonene til dem som for lengst er gått av med pensjon er kuttet med anslagsvis en tredjedel. Det betyr ikke at alt er bra, langt i fra: Først nå starter slankingen av offentlig sektor, og skatteetaten er fortsatt primitiv. Men euroministrene var enige om at det ikke er rimelig å kreve mer nye innstramminger i økonomien; arbeidsledigheten er kommet opp i 25 prosent. Det private næringslivet – utenom eksportnæringene, inkludert turismen – ligger på sotteseng.

Men euroministrene greier ikke å bli enige om det de selv sier er nødvendig. Dermed stiller de seg selv i et grelt lys.

Gresk desperasjon

Desperasjonen er nå lett å avlese hos den greske statsministeren, Antonis Samaras, og hans finansminister. Og på morgenkvisten i dag fikk regjeringen en kraftig omgang av opposisjonspartiet , SYRIZA; «Regjeringen og Hellas er ydmyket.» SYRIZA minner om de siste budsjettkuttene og reformene i arbeidsmarkedet ble tvunget gjennom nasjonalforsamlingen med løfte om at dette ville være nok til å utløse utbetaling av kriselånet fra EUs krisefond og IMF.

Det blir nytt finansministermøte mandag. Denne gangen vokter Juncker seg for å love en løsning, selv om han hevder det er gjort store fremskritt.

Herunder skal målet om et kraftig kutt i budsjettunderskuddet forskyves med to år. Grekerne skal, for første gang, slippe å kutte ekstra når økonomien og skatteinntektene svikter mer enn EU og IMF hadde lagt til grunn.

Men også dette forutsetter mer penger, for å finansiere to år til med budsjettunderskudd.

Tredobbelt problem

Dermed står EU og IMF overfor et omvendt Kinderegg: De må løse de akutte problemene før statskassen tømmes, de må finne penger til å finansiere Hellas de to neste årene og de må finne en langsiktig løsning – dvs. kutte landets gjeldsbyrde dramatisk. Alle disse tre tingene er nødvendig for at økonomien og skatteinntektene skal begynne å vokse igjen.

De siste månedene har viljen til å hjelpe Hellas vært klart økende. Ingen ønsker å presse grekerne ut av euroen nå.

Men fremdeles mangler oppskriften på hvordan man kan redusere den greske statens gjeld, slik IMF vil, uten at tyske velgere oppdager det.