SAS ble mandag enig med åtte fagforeninger om å kutte i lønninger og pensjoner, og øke arbeidstiden for de ansatte. Selskapet skal også kutte 800 årsverk i administrasjon og fellesfunksjoner. Tiltakene er nødvendige for at SAS skal få tilgang til nye milliardlån, som ellers ville utløpt til sommeren.

Mandagens løsning sikrer videre finansiering og drift, og nærings— og handelsminister Trond Giske er av den oppfatning at den umiddelbare konkursfaren nå er borte.

— Nå kan forbrukerne ta valgene sine akkurat som de gjør til vanlig. Det gjelder både når de skal bestille billetter, og med tanke på bonuspoengene deres, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland i en kommentar til Aftenposten.no.

Bruk kredittkort

Hun anbefaler imidlertid å bruke kredittkort.

— Som tidligere, anbefaler vi å kjøpe billetter med kredittkort. Hvis selskapet mot formodning ikke arrangerer reisen, får du da tilbake pengene av kortselskapet. Bare husk å betale fakturaen før forfall, så slipper du renter, sier Flesland.

Hun får støtte av svenske eksperter - i hvert fall når det gjelder bestillinger de neste månedene.

— Som det ser ut nå, er det igjen ro for SAS-kundene. Men er man urolig kan man velge å betale sitt flysete med kredittkort. Da kan man, i tilfelle konkurs, stille samme krav til kredittgiveren som til flyselskapet, sier sier Hans Lundin, pressesjef i svenske Konsumentverket, til det svenske nyhetsbyrået TT, ifølge Dagens Industri.

- Bruk dem opp

Sjefredaktør Jan Ohlsson i Travelinsider mener det ikke er grunn til å uroe seg for billettkjøp på kort sikt.

- Januar og februar er ok, og sikkert en stund til. Men lenger frem i tid enn et halvår vil jeg ikke gi råd, sier han til TT.

På spørsmål om hva man skal gjøre med sine bonuspoeng, svarer Ohlsson slik:

— Ja, de ryker ved en eventuell konkurs. Så jeg ville begynt å bruke dem opp nå.

SAS: «Meningsløst»

SAS avviser at det finnes noen grunn til å være forsiktig med å booke flybilletter hos selskapet.

— Selvsagt kan man i full trygghet bestille billetter med SAS - både på kort og lang sikt! Denne så mye omtalte planen inneholder jo en finansiell sikkerhet med banker og eiere, inklusive de tre skandinaviske stater, som nå stiller en garantisikring i bunnen. Dette er ikke noe SAS normalt vil benytte seg av, men det har vært kommentert fra næringsministeren at man dermed også er rustet for en så alvorlig situasjon som en askekrise innebærer, skriver informasjonssjef Knut-Morten Johansen i SAS i en e-post til Aftenposten.no.

Den finansielle sikkerheten han viser til, er en kassakreditt på 3,5 milliarder svenske kroner, som SAS kan benytte seg av frem til mars 2015. Kassakreditten stilles av de fire største eierne (norske, svenske og danske stat og en svensk Wallenberg-stiftelse) og syv banker.

— Med den enigheten om nye tjeneste- og lønnsvilkår som vi fikk i går, så får SAS en betydelig styrket konkurransekraft og dermed gis et godt grunnlag for økt lønnsomhet i måneder og år framover. I lys av dette så blir det litt meningsløst å kommentere hypoteser og spekulasjoner etter at vi fikk gårdagens avklaring, skriver Johansen.