Superfisken er tilbake

Verdens største tunfisk, makrellstørjen, skal igjen fiskes langs norskekysten.

KJEMPEFISK: På 1950- og 1960-tallet var det norske fangsten av Makrellstørje betydelig. I toppårene ble så mye som 15.000 tonn fisket i året. På bildet fra 1971 har fiskere fra båten «Vågly» fra Batalden i Sunnfjord, nettopp halt om bord et mektig eksemplar av arten. (FOTO: Arild Aldeholm/Havforskningsinstituttet)
  • Lars Kvamme
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

I mange år var fiskearten truet grunnet overfiske, og så å si helt fraværende fra norske farvann. Nå har streng forvaltning gitt resultater. Bestanden vokser, og tunfisken har nok en gang begynt å svømme opp til norskekysten.

Fiskeridirektoratet sendte fredag et forslag til Nærings— og fiskeridepartementet om å åpne for fiske av den svært verdifulle fisken i 2014.

- En fantastisk fisk!

En av de ledende norske forskerne på Makrellstørjen, Leif Nøttestad ved Havforskningsinstituttet, klarer ikke å skjule engasjementet for denne enorme fisken.

— Det er den mest fantastiske fisken som finnes! Den har en eksplosiv muskulatur, kan krysse Atlanterhavet på 50 dager og dykke ned til tusen meter, sier han.

STORT FØR: Norge var et av landene som dro opp flest Makrellstørjer i Europa på 50- og 60-tallet.

Nøttestads kontor i Strandgaten er ikke større enn at et fullvoksent eksemplar av fisken ville fått problemer med å få plass. Makrellstørjen kan bli over tre meter lang og veie mer enn et halvt tonn.

— Dette er en ikonfisk. På linje med løver og pandaer på land, forklarer Nøttestad.

Kan fiske 31 tonn

Norge var et av landene som dro opp flest Makrellstørjer i Europa på 50- og 60-tallet. Fisket fortsatte utover 70-tallet, men på midten av 80-tallet var det slutt.

Siden 2006 har det pågått en aktiv kamp for å redde arten. Norge har i de senere år fått tildelt små kvoter fra den internasjonale kommisjonen som har det overordnede ansvaret for bevaringen av den atlantiske tunfisken. Disse har imidlertid blitt satt til side for bevaringsformål.

Nå mener Nøttestad og hans kolleger at det på nytt er forsvarlig å fiske den lille kvoten Norge har fått. For 2014 har Norge mulighet til å fiske 31 tonn.

10 mill for én fisk

Med en kilopris som kan nå mange tusen kroner, kan dette likevel bli lønnsomt. I januar 2013 ble én Makrellstørje omsatt for 10 millioner kroner i Tokyo.

Fiskeridirektoratet opplyser at årets kvote vil bli gitt til én båt etter en utvelgelsesprosess. Foreløpig er det snakk om en prøveordning for 2014, så skal fisket evalueres etter sesongen.

WWF Norge har tidligere vært kritisk til forvaltningen av tunfiskbestanden. Også de har imidlertid stilt seg positive til prøveordningen så lenge fisket skjer innenfor bærekraftige rammer.

Publisert
BT anbefaler

Leiligheten på Laksevåg kan ikke selges. – Jeg trodde megleren hadde gjort en feil.

Da Pål Nilsen (32) og samboer Birgitte Skår (31) skulle flytte inn i ny leilighet i 2019, fikk de beskjed om at den…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 25 avganger innstilte på grunn av syke bussjåfører

  2. Meteorologen: – Det kan komme påfyll av snø

  3. – Det er ein vemodig jobb å rydde etter eit liv

  4. I eitt år har Per prøvd å vera den greiaste mannen i kommentarfelta

  5. – Vi er utslitte og under­bemannede. Vi kneler. Det minste du kan gjøre er å ta på deg munnbind.

  6. Brann har åtte nye spillere siden sommeren. Bare én var i Hornelands øyne en klar forsterkning.