— Vi hadde en god periode på grunn av lanseringen av

i fjor, så 2011 var veldig bra. De tallene får vi nok ikke igjen. Man vinner ikke i lotto hvert år, sier Bent Stiansen.

Han eier Michelin-restauranten

, og åpnet i januar i fjor Statholderens Mat & Vinkjeller i kjelleren, der Statholderens krostue lå tidligere.

Det har gitt utslag på økonomien. 2011 ble det beste året i restauranthusets historie, med en omsetning på 34,4 millioner kroner og et overskudd på 3,3 millioner. Fra 2010 økte omsetningen i fjor med 4,3 millioner kroner og overskuddet med 1,3 millioner.

— Value for money

— Målet vårt er å ha et restauranthus der vi kan gi et tilbud både til de som ønsker den eksklusive gourmetopplevelsen og til de som vil ha noe enklere, og det har vi fått med Statholderens Mat & Vinkjeller, sier Bent Stiansen.

Ifølge Stiansen er omsetningen på Statholdergaarden og Statholderens Mat & Vinstue nå omtrent likt fordelt. I snitt bruker hver gjest i restauranten oppe omtrent 2000 kroner, mens gjestene i kjelleren ligger på 1300–1400 kroner.

— Maten som serveres i de to lokalene lages ofte med de samme råvarene og teknikkene. I stedet for å bruke lammefilet kan vi for eksempel bruke lammebog nede. I kjelleren er det ”value for money”.

Rett inn i Michelin

Det er ikke bare Bent Stiansen som har billigere alternativer ved siden av sin gourmetrestaurant. Steder som

,

og

satser også på mer folkelige restaurantalternativer i tilstøtende lokaler.

Da Terje Ness tok over Oro i 2009 åpnet han samtidig

. Stedet ble tildelt en Bib Gourmand i Michelin-guiden året etter, en utmerkelse som gis til restauranter med god mat til en billigere penge. — Prisene er omtrent de samme på de to stedene. Forskjellen er at maten på Oro Bar & Grill er enklere, og porsjonene større. Mange spiser kun noen få småretter eller én hovedrett i baren, i stedet for en full seksretters meny i restauranten, sier restaurantsjef ved Oro Bar & Grill, Laurent Heukem.

Han sier at stedet har vært en suksess, og at de med lunsj- og middagsservering har flere kunder enn Oro.

- På en gjennomsnittsdag har vi rundt 80 innom på Oro Bar & Grill, mens det er rundt 40 innom restauranten.

Dempet Bagatelle-underskudd

Også Bagatelles billig-alternativ,

, og Baltazars, Baltazar Enoteca, skal gå godt.

Endre Fløystad, direktør i Kistefos, selskapet som eier Bagatelle, sa for to uker siden til Dagens Næringsliv at Lille B går ”svært godt” og ikke med underskudd, til tross for at Bagatelle som helhet gikk 10 millioner i minus i fjor.

Ifølge Ole Madland, daglig leder i Baltazar, går også enotecaet godt. Baltazar fikk et lite overskudd på 180.000 kroner i fjor, men nøyaktig hvor stor del av det som kommer fra det lavere prisede alternativet vil ikke Madland si.

— Enotecaet står for en stor og viktig del av omsetningen vår. Det er fullt trøkk der nesten hele tiden, sier han.